Nye Intel-brikker skal spare strøm

Intels nestsjef Pat Gelsinger avduket i går Intels planer for servere og bedrifts-PC-er.

Intels nestsjef Pat Gelsinger avduket i går Intels planer for servere og bedrifts-PC-er.

Nestkommanderende Pat Gelsinger i Intel lovet på selskapets utviklerforum i San Francisco i går at den varslede bedriftsplattformen vil være klar over sommeren. Bedriftsplattformen vil omfatte teknologi for PC-er og servere, og fyller ut Intels plattformtankegang som hittil har gjort seg gjeldende i Centrino-plattformen for bærbare PC-er, og Viiv-plattformen for hjemme-PC-er.

    Les også:

Hovedtemaet i Gelsingers innlegg på utviklerkonferansen var at 2006 er et overgangsår for Intel.

Selskapet skal gå over til 65 nanometers produksjon, til ny mikroarkitektur («Core»), og til nye plattformer.

Den nye Core-mikroarkitekturen er hjertet i den nye bedriftsplattformen Professional Business Platform, hittil kjent under kodenavnet Averill.

På PC-siden omfatter denne nye plattformen den nye tokjernede prosessoren Conroe for stasjonære PC-er, som er 40 prosent raskere og bruker 40 prosent mindre strøm enn dagens avansert Pentium D950. Andre elementer er et nytt brikkesett, Broadwater, virtualiseringsteknologi, og andre generasjon av driftsteknologien Active Management Technology.

I 2006 kommer tre nye prosessorer for tokjernede servere og arbeidsstasjoner:

  • Sossaman har spesielt lavt strømforbruk og er beregnet på bladservere, lagringsenheter og utstyr for teleoperatører.

  • Dempsey kommer innen utgangen av mars, og er første prosessor i en Xeon-basert familie døpt Bensley. Denne prosessorfamilien skal i hovedsak, ifølge Intel, holde seg under 100 watt, og tilby spesielt høy ytelse per watt. Uten å skjele til Sun, går Intel med andre ord inn for at ytelse per watt blir et viktig måltall for å sammenlikne servere.

  • Woodcrest kommer i løpet av tredje kvartal som en vesentlig oppgradering av Demsley, med 35 prosent lavere strømforbruk enn dagens tokjernede Paxville DP i 2,8 GHz, og 80 prosent bedre ytelse (målt etter SPECint_rate_base2000).

Gelsinger viste også fram for første gang en firekjernet prosessor fra Intel, Clovertown. Den fordrer samme sokkel som tokjernede Bensley, og skal komme på markedet tidlig i 2007. Da kommer også Kentsfield, en firekjernet prosessor for stasjonære PC-er.

Virtualisering og drift spiller en sentral rolle i Intels kommende bedriftsplattform. Intel har bygget inn egen virtualiseringsteknologi i sine serverprosessorer siden i fjor, under varemerket «Virtualization Technology» eller VT. Kommende prosessorer vil få en oppgradert utgave av VT, blant annet med den egenskapen at man kan tilordne egne I/O-enheter til virtuelle maskiner. Gelsinger sa at Intel vil straks gjøre de nye VT-spesifikasjonene tilgjengelige for utviklere.

To nøkkelallierte, VMware og Microsoft, gir VT sin fulle støtte, og viste seg på scenen sammen med Gelsinger.

VMwares toppsjef Diane Greene lovet støtte til Intel VT i alle selskapets virtualiseringsprodukter, inkludert ESX Server, i løpet av 2006. I løpet av 2007 vil VMware også tilby støtte for den nye I/O-utvidelsen.

Microsofts serversjef Bob Muglia understreket at Intel VT danner et maskinvaregrunnlag for virtualiseringsarkitekturen i Windows. Han la til at Intels driftsteknologi, Active Management Technology (AMT), danner et tilsvarende grunnlag for Microsofts driftsverktøy Systems Management Server (SMS) i å holde styr på PC-er og bearbeide dem selv når de er slått av eller har korrupte disker eller operativsystemer.

På sikkerhetssiden sa Gelsinger at en foreløpig spesifikasjon for LaGrande Technology (LT) nå er tilgjengelig for utviklere. LT er prosessorutvidelser som skal bidra til å øke vernet mot angrep gjennom programvare, og beskytte data som er lagret på PC-er. LT vil komme inn i den nye bedriftsplattformen Averill i løpet av 2006.

Til toppen