Nye Microsoft-vitner snubler videre i egen e-post

Microsofts to siste vitner fulgte opp tradisjonen til Bill Gates, og snublet ettertrykkelig i sin egen e-post. Nå tar rettssaken seks ukers pause.

Microsofts to siste vitner fulgte opp tradisjonen til Bill Gates, og snublet ettertrykkelig i sin egen e-post. Nå tar rettssaken seks ukers pause.

Med seniorvisepresidentene Robert Muglia og Joachim Kempin er Microsofts to siste vitner avhørt. Det blir pause i retten fram til 12. april. Da gjenopptas forhandlingene for å høre tre vitner fra hver side, såkalte "rebuttal witnesses" eller "innsigelsesvitner". Microsoft har sagt man ikke vil nytte den seks ukers lange pausen til å sondere en minnelig ordning. Derimot avviser man ikke at Bill Gates endelig kan få opptre direkte, i stedet for per underholdende videoopptak som hittil.

Når innsigelsesvitnene har sagt sitt, ventes dommeren å innvilge seg ytterligere et par uker til å forfatte en endelig beslutning.

En viktig del av jobben til tysk-fødte Kempin er å bestemme prisen på Windows 98. Under et rettslig avhør i oktober i fjor ble Kempin spurt om han tok hensyn til konkurrentenes prisnivå når han fastsatte prisen på Windows 98. Svaret var nei. I vitneboksen i forrige uke ble han følgelig kjørt ganske hardt av myndighetenes prosessfullmektige David Boies, som mener det er typisk monopolistisk adferd å ikke ta hensyn til konkurrenter i markedet når man skal fastsette prisen på sitt eget produkt.

En leder for PC-leverandøren Gateway har gitt en edfestet forklaring om at selskapet ble truet med represalier dersom det forhåndsinstallerte Netscape på sine klientmaskiner, og at selskapets NT Server-lisens var betinget av at man på bestemte tjenermodeller avholdt seg fra å tilby konkurrerende systemer. Kempin, som også er Microsoft-ansvarlig for forbindelser med maskinleverandører, sa han ikke hadde kjennskap til dette.

Kempin snublet også da han noen få minutter etter å ha påstått at han ikke kjente til noe statistikk for distribusjon av nettlesere, slo fast at forbrukere stort sett ikke nytter nettleseren som kommer forhåndsinstallert på PC-en, men derimot foretrekker å velge fritt. Kempin måtte innrømme at avvisningen av markedsundersøkelsene som tydet på at forbrukere stort sett holdt seg til nettleseren som kom med PC-en, bygget på et "anekdotisk" grunnlag.

Ellers innførte Kempin et sjeldent litterært innslag i vitneboksen, da han sammenliknet det å la PC-leverandører endre oppstartbildet i Windows med det å brenne det første kapitlet i Herman Melvilles klassiske hvalfangst-roman Moby Dick. Å endre oppstarten på Windows er å bryte Microsofts opphavsrett til åndsverk, la han til.

Robert Muglia avsluttet Microsofts vitneparade med et forsøk på å rette opp inntrykket av at Microsoft har noe i mot Suns programmeringsspråk Java. I mai 1997 skrev Bill Gates en e-post-melding om Microsofts forhold til Java Development Kit 1.2, og konkluderte slik: "[Jeg er] hardnakket når det gjelder å ikke støtte 1.2." Dommeren avbrøt Muglia da denne kastet seg inn i en lengre bortforklaring.

Myndighetenes mann, David Boies, trakk fram et tilfelle der en ledende Microsoft-er fastslo i en e-post-melding fra august 1997 hvordan man kunne følge opp Java-avtalens forpliktelse til å distribuere teknologien - ved å legge ut filer på Microsofts nettsted, uten noen form for henvisning overhode. Muglia forklarte at dette bare gjaldt betaversjonen, ikke den endelige utgaven som kom 1. oktober. Han ble taus da Boies leste opp resten av meldingen: "Vi behøver ikke gjøre dette før 30. september. Kan du sitte på det til da?"

Til toppen