TELEKOM

Nye mobiler vil dra langt mer nytte av GPS

En ny plattform fra Symbian kombinerer GPS med andre teknologier for posisjonering

2. apr. 2008 - 07:46

Stadig flere ønsker seg avanserte mobiltelefoner, også kalt smarttelefoner. En undersøkelse gjort av ABI Research i mars, tyder på at så mange som 30 prosent av alle mobiler som selges i 2013, vil være smarttelefoner.

Symbian er blant leverandørene av operativsystemer til smarttelefoner. Selskapets operativsystem, Symbian OS, har en markedsandel på godt over 50 prosent i alle deler av verden bortsett fra i Nord-Amerika.

Symbian kunngjorde denne uken at 30 prosent av de Symbian OS-baserte mobilene som nå lanseres, er utstyrt med GPS-mottaker. Dette, kombinert med den økende etterspørselen etter smarttelefoner, har fått selskapet til å tenke mer på hva GPS-mottakeren kan brukes til, utover dagens rene navigasjonsløsninger.

Symbian introduserte i går en ny arkitektur som kalles Location Based Services (LBS). Mobiler med denne arkitekturen har nå kommet på markedet i Japan. I Europa skal det lanseres mobiler med LBS i andre halvdel av 2008.

Hva er så LBS?

Ifølge Symbian er det en felles plattform som skal støtte flere typer posisjoneringsteknologi. Dette inkluderer A-GPS, nettverksbasert og WLAN-basert posisjonering. Det er i første omgang mobilprodusentene som vil dra nytte av dette, ved at de slipper å måtte investere i egen programvarestøtte for posisjonering. På grunn av et felles sett med API-er i LBS-arkitekturen, skal LBS-programvare kunne brukes på tvers av flere ulike Symbian OS-plattformer, inkludert S60, UIQ og MOAP.

I tillegg til maskinvarestøtten, skal LBS åpne for en rekke nye eller forbedrete tjenester. Symbian nevner blant annet sporing gjort av blålysetater, noe det nå åpnes for i flere regioner. Arkitekturen skal bidra til bedre utregning av den raskeste ruten fra A til B, men også mer nøyatig beregning av den nåværende posisjonen.

LBS skal ha innebygd støtte for geotagging av bilder og videoer, det vil si at posisjonsdata automatisk legges inn i mediefilene. Det åpnes for å finne posisjonen til personers i mobilens kontaktliste, lokalisering av de nærmeste tjenestene og varsling dersom man nærmer seg et spesifikt sted.

Symbian kunngjorde også at Symbian OS-baserte smartmobiler som lanseres til høsten vil utstyres med Symbian SQL. Dette er et databasesystem basert på den integrerbare SQLite-databasen. Symbian beskriver databasen som robust og svært skalerbar. Symbian SQL skal gjøre det mulig for mobiltelefoner å motta og sortere terabytes med data og multimedia på en effektiv måte, samtidig som programvareutviklere kan bruke et standard spørrespråk dersom de tar i bruk databasen.

Symbian skal bidra med selskapets egne forbedringer til databasesystemet, slik at de også kan implementeres i standardutgaven av SQLite.

Symbian SQL skal gjøres tilgjengelig for applikasjonsutviklere i løpet av det inneværende kvartalet.

    Les også:

Begge de to nye teknologiene bygger videre på tidligere annonserte nyheter fra Symbian. Dette inkluderer kommunikasjonsarkitekturen Freeway, som har støtte for Super 3G/LTE og Wimax, grafikkarkitekturen Screenplay og selskapets løsninger for symmetrisk flerprosessering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.