Nye mobiler vil dra langt mer nytte av GPS

En ny plattform fra Symbian kombinerer GPS med andre teknologier for posisjonering

Nye mobiler vil dra langt mer nytte av GPS

En ny plattform fra Symbian kombinerer GPS med andre teknologier for posisjonering

Stadig flere ønsker seg avanserte mobiltelefoner, også kalt smarttelefoner. En undersøkelse gjort av ABI Research i mars, tyder på at så mange som 30 prosent av alle mobiler som selges i 2013, vil være smarttelefoner.

Symbian er blant leverandørene av operativsystemer til smarttelefoner. Selskapets operativsystem, Symbian OS, har en markedsandel på godt over 50 prosent i alle deler av verden bortsett fra i Nord-Amerika.

Symbian kunngjorde denne uken at 30 prosent av de Symbian OS-baserte mobilene som nå lanseres, er utstyrt med GPS-mottaker. Dette, kombinert med den økende etterspørselen etter smarttelefoner, har fått selskapet til å tenke mer på hva GPS-mottakeren kan brukes til, utover dagens rene navigasjonsløsninger.

Symbian introduserte i går en ny arkitektur som kalles Location Based Services (LBS). Mobiler med denne arkitekturen har nå kommet på markedet i Japan. I Europa skal det lanseres mobiler med LBS i andre halvdel av 2008.

Hva er så LBS?

Ifølge Symbian er det en felles plattform som skal støtte flere typer posisjoneringsteknologi. Dette inkluderer A-GPS, nettverksbasert og WLAN-basert posisjonering. Det er i første omgang mobilprodusentene som vil dra nytte av dette, ved at de slipper å måtte investere i egen programvarestøtte for posisjonering. På grunn av et felles sett med API-er i LBS-arkitekturen, skal LBS-programvare kunne brukes på tvers av flere ulike Symbian OS-plattformer, inkludert S60, UIQ og MOAP.

I tillegg til maskinvarestøtten, skal LBS åpne for en rekke nye eller forbedrete tjenester. Symbian nevner blant annet sporing gjort av blålysetater, noe det nå åpnes for i flere regioner. Arkitekturen skal bidra til bedre utregning av den raskeste ruten fra A til B, men også mer nøyatig beregning av den nåværende posisjonen.

LBS skal ha innebygd støtte for geotagging av bilder og videoer, det vil si at posisjonsdata automatisk legges inn i mediefilene. Det åpnes for å finne posisjonen til personers i mobilens kontaktliste, lokalisering av de nærmeste tjenestene og varsling dersom man nærmer seg et spesifikt sted.

Symbian kunngjorde også at Symbian OS-baserte smartmobiler som lanseres til høsten vil utstyres med Symbian SQL. Dette er et databasesystem basert på den integrerbare SQLite-databasen. Symbian beskriver databasen som robust og svært skalerbar. Symbian SQL skal gjøre det mulig for mobiltelefoner å motta og sortere terabytes med data og multimedia på en effektiv måte, samtidig som programvareutviklere kan bruke et standard spørrespråk dersom de tar i bruk databasen.

Symbian skal bidra med selskapets egne forbedringer til databasesystemet, slik at de også kan implementeres i standardutgaven av SQLite.

Symbian SQL skal gjøres tilgjengelig for applikasjonsutviklere i løpet av det inneværende kvartalet.

    Les også:

Begge de to nye teknologiene bygger videre på tidligere annonserte nyheter fra Symbian. Dette inkluderer kommunikasjonsarkitekturen Freeway, som har støtte for Super 3G/LTE og Wimax, grafikkarkitekturen Screenplay og selskapets løsninger for symmetrisk flerprosessering.

Til toppen