Nye PDA-er gir mobilen konkurranse

Ved å utstyre nye PDA-modeller med mobiltelefoni, håper blant annet HP å kunne riste nytt liv i PDA-markedet.

Ved å utstyre nye PDA-modeller med mobiltelefoni, håper blant annet HP å kunne riste nytt liv i PDA-markedet.

Flere rapporter det siste året har meldt om lav etterspørsel etter PDA-e. Salget er riktignok økt en del i Europa den senere tiden, men totalt er utsiktene ganske dystre. En del av nedgangen skuldes trolig at mange i stedet kjøper såkalte smartphones, mobiltelefoner med utvidet funksjonalitet, for eksempel Sony Ericssons P900.

Ifølge ComputerSweden har PDA-leverandørene derfor blitt rådet til å bygge inn støtte for mobiltelefoni i produktene.

Derfor har markedet så smått begynt å fylles med kombinerte PDA-er og mobiltelefoner som Tre 600 fra PalmOne og Qtek 2020.

Nå kommer også HP med en modell som støtter det meste av trådløs kommunikasjon. Ipaq H6340, som PDA-en heter i Europa, vil komme på markedet i midten av september. Den skal støtte både mobiltelefoni med GPRS, WLAN (802.11b) og Bluetooth, i tillegg til IrDA. Støtte for UMTS (3G) eller EDGE er derimot ikke inkludert.

Mobildelen i H6340 støtter fire ulike frekvensbånd (850/900/1800/1900 MHz), noe som skal gi dekning i de fleste land.

PDA-en er utstyrt med 3,5 tommer stor skjerm, 64 MB SDRAM og en 168 MHz OMAP 1510-prosessor fra Texas Instruments. Operativsystemet er Microsoft Windows Mobile 2003 for Pocket PC. Veiledende pris fra HP er drøyt 5800 kroner, inkludert mva.

Senere denne høsten kommer også Nokia 9500 Communicator med de samme kommunikasjonsmulighetene, i tillegg til støtte for EDGE.

Et interessant bruksområde for PDA-er både WLAN- og GSM-støtte er muligheten for IP-telefoni. De er ingenting i veien for å bruke PDA-en som en IP-telefon så lenge den kan kobles til Internett med en viss hastighet, gjerne via WLAN. Problemet oppstår hvis brukeren under samtalen må bevege seg til et sted hvor det ikke er WLAN-dekning. Da hadde det vært fint om samtalen automatisk blir overført til GSM-nettet. Dette er teknologi det arbeides med, noe du kan lese i denne artikkelen.

Inntil da kan i hvert fall Pocket PC-brukerne prøve for eksempel det populære IP-telefoniprogrammet Skype.

Til toppen