BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye superprosessorer fra Intel 

Xeon-brikker for de virkelig tunge oppgavene.

Den mest avanserte varianten koster nesten 55000 kroner.
Den mest avanserte varianten koster nesten 55000 kroner. Bilde: Intel
6. mai 2015 - 10:32

En ny familie av Xeon-prosessorer ble lansert i går, ment for sanntids-analyser, maskinlæring og oppgaver relatert til tingenes internett. 

Det er E7-serien av Xeon som oppdateres til versjon tre. 

Maskinlæring og lignende oppgaver krever fortsatt mye hestekrefter, og de nye brikkene skal levere ytelsen som trengs til ordentlig tunge beregninger. 

Nye Xeon E7 er basert på Haswell-arkitekturen, og har opptil 18 kjerner. Det er 20 prosent mer enn forrige generasjon. De kan også ha opptil 45 megabyte såkalt «last level» cache, noe som kombinert kan gi opptil 70 prosent mer resultater per time sammenlignet med versjon to av brikken.

Les også: Putter Xeon-system i én brikke.

Ren ytelse skal være i snitt 40 prosent bedre enn forrige generasjon. 

Det er ellers mange andre nye teknologier i prosessorene. For eksempel innebygd DDR4 DRAM-minne, som er raskere og mer effektiv. Det er også støtte for opptil 1,5 terabyte med RAM per prosessorsokkel, slik at en server med åtte prosessorer kunne kjørt opptil 12 terabyte RAM.

Big data-tilpasset

Intel tenker åpenbart for nye bruksområder for tunge servere, der lettere oppgaver som webhosting overlates stadig fortere til enklere systemer som kan raskt utvides. Xeon-prosessorer derimot er tilpasset datasentre som tar seg av utfordrende databaser, integrerte applikasjoner, samt analyser som hjelper bedrifter med å ta avgjørelser mer effektivt. 

Arkitekturen til brikkene er samtidig fleksibel nok til at Intel kan utvikle nye, skreddersydde varianter på sikt, som kanskje kan passe bedre til enklere oppgaver.

Les også: Slik vil Dell revolusjonere datasentre.

Per i dag kommer Xeon E7 i en rekke konfigurasjoner. Den dyreste er E7-8890v3 som kjører sine 18 kjerner på 2,5 gigahertz klokkehastighet og har 45 megabyte cache. Den koster 7175 dollar - over 54000 kroner. Det finnes selvsagt rimeligere varianter med færre kjerner og lavere klokkehastigheter. 

17 produsenter skal allerede være om bord med servere som bruker de nye brikkene, inkludert Dell, HP og Lenovo. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.