BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye Thunderbolt med vanvittig fart

Og nå med helt ny plugg.

Thunderbolt 3 vil bruke den praktiske USB-C-tilkoblingen.
Thunderbolt 3 vil bruke den praktiske USB-C-tilkoblingen. Bilde: Thomas Marynowski
2. juni 2015 - 13:43

Intel kunngjorde i dag den tredje versjonen av Thunderbolt-standarden, og denne viser til én spesielt oppsiktsvekkende nyhet. 

Det er nemlig over og ut for klassiske Thunderbolt/DisplayPort-plugger, nå er det USB-C som gjelder. USB-C-standarden er tross alt svært fleksibel, og kan gjøre det aller meste, enten det er å overføre strøm eller data. Selve pluggen er også praktisk fordi den er reversibel. 

Det er allerede en rekke bærbare med USB-C på markedet (blant annet de mye omtalte MacBook- og Chromebook Pixel-maskinene), og flere er på vei.

Les også: USB-C er en sikkerhetsrisiko.

Intel innrømmer dermed at USB-C er fremtiden, og de nye Thunderbolt 3-kablene vil bruke tilkoblingen, men vil samtidig merkes med en liten logo. 

Kablene skal for øvrig støtte USB- og DisplayPort-protokollene.

Klarer det meste

Det er flere forbedringer med den nye standarden. Den er dobbelt så rask som forrige generasjon, og kan overføre data med 40 Gbps. Dette er også mye raskere enn vanlig USB 3.1. 

Denne overføringskapasiteten kan overføre en film i 4K-oppløsning på under 30 sekunder, mener Intel, og én kabel vil kunne kjøre to 4K-skjermer med 60 Hz-oppfriskning, samtidig. Eventuelt kan den drive én 5K-skjerm med 60 Hz.

Les også: Kraftig forbedret Pixel.

Kabelen kan også levere en effekt på 100 watt til å drive eller lade enheter.

Intel forventer at de første enhetene med Thunderbolt 3 vil komme på markedet mot slutten av året, med bredere tilgjengelighet i 2016. Man regner med at lanseringen vil koordineres med Skylake-brikkesettet til Intel. Det vil for øvrig også finnes en overgang fra tredje til andre generasjonsplugger, slik at bakoverkompatibiliteten ivaretas.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.