KARRIERE

Nygaard og Dahl fikk Turing-prisen og Neumann-medaljen

Den norske forskerduoen Ole Johan Dahl og Kristen Nygaard ble i dag tildelt informatikkens nobelpris, A.M. Turing Award, for sitt banebrytende arbeid innen objektorientert programmering.

5. feb. 2002 - 14:07

Informatikkprofessorene Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard er best kjent som opphavsmennene bak programmeringsspråket Simula. De skapte dermed det som i dag omtales som objektorientert programmering, en teknikk som har slått gjennom over hele verden og som brukes i nesten alle moderne dataprogrammer og programmeringsspråk.

Det er også begrunnelsen for at de nå tildeles den A.M. Turing Award, som foruten en enorm prestisje også innebærer at prisvinnerne kan dele et pengebeløp på 25.000 dollar, omtrent 227.000 kroner.

Kristen Nygaard. <i>Foto: digi.no</i>
Kristen Nygaard. Foto: digi.no

Kun Nobelprisen rager høyere av vitenskapelige priser enn den internasjonale informatikkprisen som i dag er tildelt Nygaard og Dahl. Det er bare unntaksvis at Turing-prisen tildeles forskere fra andre land enn USA, og det er første gang i historien at prisen deles ut til norske forskere innen IT.

IBMs egen hederspris, Neumann-medaljen, henger også svært høyt. Prisen er delt ut bare ti ganger tidligere, deriblant til Douglas C. Engelbart (1999), og går til forskere som har gitt et enestående bidrag i datarelatert vitenskap og teknologi. Prisen består av en gullmedalje, diplom og et kontantbeløp.

Ole Johan Dahl. <i>Foto: Pressebilde</i>
Ole Johan Dahl. Foto: Pressebilde

Nygaard og Dahl utviklet sitt konsept for objektorientering ved Norsk Regnesentral i perioden 1961 til 1967.

Tildelingen av Turing-prisen ble bare offentliggjort i Oslo i dag, selve prisen blir ikke overlevert før den 27. april. Den høytidelige seremonien skal foregå ved Universitetet i Toronto.

Ole-Johan Dahl (bildet t.h.) var dessverre forhindret fra å møte til dagens arrangement i Oslo på grunn av sykdom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.