Nytt format for musikk-CD-er begynner å få fotfeste

Selv om Super Audio CD ble lansert for nærmere fire år siden, er det først nå at formatet begynner å gjennomslag hos brukerne.

Selv om Super Audio CD ble lansert for nærmere fire år siden, er det først nå at formatet begynner å gjennomslag hos brukerne.

SACD (Super Audio Compact Disc) ble introdusert av Sony Corporation og Philips Electronic N.V. i 1999 og siden den tid er det trolig blitt solgt mer enn 2,5 millioner spillere fra mer enn 15 produsenter. Men med omtrent 1000 tilgjengelige titler og relativt lav produksjonskapasitet har salget av plater til nå vært begrenset. Sony alene vil i mai øke produksjonen til 500.000 plater, med forventninger om at etterspørselen i Vest-Europa vil øke til 100 millioner enheter i året innen 2006.

SACD regnes av mange som neste generasjon medium for musikk og annen lyd. Formatet, som har betydelig større lagringskapasitet, kan normalt kun avspilles på spesielle SACD-spillere. Men en del plateprodusenter utgir hybrid-plater som også kan spilles av på vanlige CD-spillere, da uten de fordelene SACD-formatet gir.Siden SACD har langt større lagringskapasitet enn vanlige CD-er, kan langt mer informasjon om lyden lagres. SACD finnes i tre utgaver. Den nevnte hybride utgaven har to ulike lag som opptrer ulikt overfor laserstråler med en gitt bølgelengde. Det innerste laget, som kan leses av vanlige CD-spillere, reflekterer laserlys med en bølgelengde på 780 nanometer. Men det ytterste laget er transparent for laserstråler med en slik bølgelengde, men reflekterer laserlys med en bølgelengde på 650 nm. Dette laget har en lagringskapasitet tilsvarende en DVD-plate, 4,7 GB. I tillegg finnes det rene SACD-plater med ett eller to lag som hver kan romme 4,7 GB med data.


Denne lagringsplassen brukes blant annet til å lagre lyd med inntil seks kanaler. Det brukes en teknologi som kalles DSD (Direct Stream Digital), som skal være bedre til å reprodusere utformingen av de virkelige, analoge bølgeformene til den opprinnelige lydkilden. Dette skal gi en mer naturlig lyd med bedre gjengivelse av nyansene og atmosfæren til kildematerialet, enn det som er mulig med vanlige CD-er og også formater som DVD-Audio. Dette gjøres blant ved å øke samplingsfrekvensen fra 44,1 kHz, som er vanlig for normale CD-er, til 2,8224 MHz, altså 64 ganger så mye.

Men i tillegg til bedre lyd, støtter formatet også blant annet lagring bilder og tekst, vannmerker og annen form for kopibeskyttelse.

Svært mye av det som er blitt utgitt på SACD er gamle klassiske innspillinger, inkludert "The 22 Rolling Stones Remastered Series", som av mange regnes som fjorårets høydepunkt. I år vil blant alle albumene til The Police komme på hybrid SACD, i tillegg 15 klassiske Bob Dylan-album og en multikanalsutgave av Pink Floyds "Dark Side of the Moon" i forbindelse med at albumet har 30-årsjubileum i mars.

Til toppen