FORBRUKERTEKNOLOGI

Nytt gjennombrudd for flashminne-utfordrer

En ny type ikke-flyktig minne nærmer seg. De første testproduktene kan nå testes av kunder.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. feb. 2008 - 09:04

Intel kunngjorde i går, sammen med STMicroelectronics, at selskapene har nådd en ny milepæl innen utviklingen av en kommende minneteknologi som kalles PCM (Phase Change Memory). Selskapene har laget fungerende prototyper som nå kan evalueres av selskapenes kunder.

Minneenheten, som er kjent under kodenavnet «Alverstone», skal tilby høye lese- og skrivehastigheter med lavere strømforbruk enn vanlig flashminne og muligheten til å endre data på bitnivåET, noe som er vanlig i RAM.

- Dette er det viktigste framskrittet innen ikke-flyktig minne på 40 år, mener Ed Doller, kommende teknologisjef for Numonyx, som er navnet på flashminneselskapet Intel og STMicroelectronics skal opprette.

    Les også:

- Det har funnet sted ganske mange forsøk på å finne og utvikle nye teknologien for ikke-flyktig minne, men av alle konseptene, har PCM vist seg å være den beste løsningen. Intel og STMicroelectronics legger PCM i hendene på kundene i dag. Dette er en viktig milepæl for bransjen og for våre to selskaper, sier Doller.

Det Doller ikke nevner, var at Intel i fjor våres sa at testeksemplarer av Alverstone skulle tilbys kunder så tidlig som første halvår i fjor, med oppstart av masseproduksjon i andre halvdel av 2007. Denne tidsplanen har ikke holdt.

Alverstone er i dag laget med en 90 nanometer prosessteknologi og har en lagringskapasitet på 128 megabit.

De to selskapene presenterte under denne ukens International Solid States Circuits Conference (ISSCC) også et annen gjennombrudd knyttet til PCM-teknologien, nemlig verdens første demonstrerbare PCM-baserte MLC (Multi-Level Cell). Dette skrittet fra å lagre én bit per celle til å lagre flere, åpner for høyere lagringstetthet og lavere kostnader per megabyte.

Det kommende Numonyx-selskapet ventes å bli opprettet i dette kvartalet. Det skal levere komplette minneløsninger til både konsument- og industriprodukter, inkludert mobiltelefoner, MP3-soiller, digitalkameraer, datamaskiner og høyteknologi-utstyr.

Intel og STMicroelectronics mener at både RAM- og flashteknologiene vil støte på skaleringsbegrensninger i løpet av det neste tiåret. Da venter selskapene at PCM-kostnadene vil kunne reduseres raskere enn kostnadene knyttet til videreutvikling av de konkurrerende teknologiene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.