DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Nytt journalsystem: Pasienter har fått feil medisiner – ingen skjønner hvorfor

Systemet Helseplattformen har ført til blant annet feildosering og høye kostnader for St. Olavs hospital. Sykehuset ble advart allerede for fire år siden.

St. Olavs hospital har store utfordringer etter overgangen til Helseplattformen. Bildet er tatt under innføringen av det nye journalsystemet i midten av november.
St. Olavs hospital har store utfordringer etter overgangen til Helseplattformen. Bildet er tatt under innføringen av det nye journalsystemet i midten av november. Foto: St. Olavs hospital
11. jan. 2023 - 12:09

Ventelistene skal ha blitt lengre, pasienter skal ha fått utskrevet feil medisin, og driften skal ha blitt dyrere ved St. Olavs hospital i Trondheim grunnet journalsystemet Helseplattformen, melder NRK.

– Vi har opplevd at pasienter har fått medisiner det ikke er ment at de skal ha. Det står ordinert, men ingen skjønner hvorfor. Og medikamenter vi har ordinert, kommer ikke opp for våre sykepleiere, og dermed vet de ikke at pasientene skal ha dem, sier tillitsvalgt Monica Engstrøm ved kirurgisk avdeling på St. Olavs hospital.

Ifølge NRK ble ledelsen ved St. Olavs hospital advart om systemet allerede for fire år siden. Professor og overlege Jacob Rosenberg ved Herlev Sykehus i Danmark sier pasienter og ansatte må forberede seg på flere alvorlige feil.

– Systemet er veldig komplisert å bruke, sier han til NRK.

Da journalsystemet ble innført på sykehuset i november 2022, var administrerende direktør i Helse Midt-Norge overbevist om at den ville gi sykehuset et løft. Nå sier informasjonsavdelingen at han ikke har prioritert å svare på NRKs henvendelser.

NRK-huset på Marienlyst i Oslo.
Les også

Svindlet for nær én million:: – Burde bekymre de fleste bedrifter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.