BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt Linux-system for mobiltelefoner

Montavista annonserte mandag et nytt, Linux-basert operativsystem for mobiltelefoner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. apr. 2005 - 08:28

MontaVista Software avslørte i går at selskapet vil kunne levere operativsystemet Mobilinux 4.0 i andre kvartal i år. Dette er et nytt Linux-produkt fra selskapet som er beregnet for mobiltelefonindustrien og produsenter av trådløse produkter. Det er basert på selskapets fjerde generasjons Linux-plattform.

Mobilinux 4.0 skal utgjøre grunnlaget for Mobilinux Open Framework, et bransjeinitiativ som har til hensikt å bringe fram og fremme en Linux-basert referansearkitektur for mobiltelefoner. Rammeverket ble annonsert i februar i år og skal gi mobiltelefonprodusentene mer fleksibilitet og valgmuligheter enn de proprietære operativsystemene.

- Mobilindustrien vil redusere fragmenteringer og kunne kontrollere utviklingskostnadene for nye produkter og tjenester. Trenden går mot åpne, skalerbare plattformer som Linux, sier John Jackson, senioranalytiker ved Yankee Group i en pressemelding.

Ifølge Montevista er Mobilinux et optimalisert Linux-operativsystem og utviklingsmiljø for mobile produkter med muligheter for effekthåndtering, god sanntidsytelse, rask oppstart og begrenset minnebruk. Operativsystemet skal være utviklet for å realisere mobilprodusentenes og operatørenes spesifikasjoner gjennom åpne industristandarder. Det er også blitt fokuser på plattformens stabilitet og skalerbarhet, i tillegg til at energiforbruket skal holdes lavt.

Mobilinux er basert på Linux 2.6-kjernen. Det skal ha en oppstartstid på mindre enn ett sekund. Det støtter flere forskjellige strømsparingsteknikker, inkludert Dynamic Power Management (DPM), som skal kunne justere effektforbruket dynamisk etter behov.

Utviklingsmiljøet for Mobilinux bygger på Eclipse 3.0.1- og CDT 2-teknikker. Det grafiske brukergrensesnittet bygger på KDrive, også kjent som TinyX, og GTK-teknologier.

Mer informasjon om Mobilinux finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.