Nytt norsk system gir smarte dokumenter

Norske Intellexi har lansert et nytt, nettbasert system for å skape interaktive dokumenter som slår Powerpoint.

Norske Intellexi har lansert et nytt, nettbasert system for å skape interaktive dokumenter som slår Powerpoint.

Intellexi heter et nytt norsk IT-selskap som har laget et smart system for å skape og vise frem interaktive dokumenter på nettet. Systemet, som kalles Indite, kan beskrives som et avansert Powerpoint – på nettet.

Med en vanlige nettleser logger brukere seg på en Indite-server, enten internt i sin egen bedrift eller hos Intellexi for å skape dokumenter. Dokumenter som skapes på systemet får en unik URL som man åpner på vanlige nettside-måte.

Indite-systemet lar brukere skape presentasjoner med bilder, animasjoner og tekst. Dette kan man også gjøre i Powerpoint, men presentasjoner i Powerpoint er linjær – man starter og blar fra en side til neste.

- De fleste nettsider er preget av en tenkning som hører hjemme i papirmediene, med mangelfull navigasjon og lite dynamikk. Resultatet er sider som enten passiviserer eller forvirrer leseren, sier Martin Engebretsen til digi.no.

Han jobber til daglig som førsteamanuensis i kommunikasjon ved Høgskolen i Agder. Han har utført en rekke forskningsstudier knyttet til bruk av hypertekst og multimedia og har publisert fire bøker om emnet.

Indite (uttalles indait) skiller seg fra Powerpoint ved at brukere lager en oversiktsmeny som ligger på toppen av innholdet de presenterer. Meningen er at man skal se gjennom oversikten og velge den delen av presentasjonen man selv vil ha, enten det er et foredrag, en artikkel eller interaktiv leksjon man leser og ser på.

Systemet skiller seg også fra Powerpoint med et meget begrenset sett med funksjoner.

- Det trengs dataverktøy som lar tekstprodusenter innen informasjon, undervisning og journalistikk utnyttet nettets muligheter - uten å kreve omfattende kursing eller bruk av tekniske konsulenter, sier Engebretsen.

Indite er programmert i Flash-teknikken og krever Flash-tillegg til nettleseren, men det har de fleste nettlesere installert.

digi.no har laget en rask bilde-forklaring på hvordan systemet virker. Klikk her for å se på skjermbilde-serien.

Selskapet har brukt flere år på å utvikle systemet, men er nå ferdig og starter nå salget. Men for å gire opp markedsføring og salgsapparatet leter nå selskapet etter en eller flere investorer.

Bak Intellexi står ingen investor-selskaper, det er Engebretsen og Phillip Larsen som er hovedeiere. Intellexi ble stiftet i 2002 med drahjelp fra Norsk Forskningsråd og det såkalte FORNY-programmet, som er et initiativ for å kommersialisere forskningsresultater i universitets- og høgskolesektoren. Sørlandets Teknologisenter (STS) i Grimstad har fungert som tilrettelegger og ”fødselshjelper” for firmaet,

Klikk her for å se på og bla i et eksempel på et Indite-dokument.

Her kan du prøve Indite-systemet. Bruk Help-meny og Quickstart-valget. Du får ikke lagret.

Til toppen