Nytt og gammelt i ny fireveis Xeon

Intel og Dell viste en fireveis server med den nye «Tulsa»-varianten av Xeon-prosessoren.

Intel og Dell viste en fireveis server med den nye «Tulsa»-varianten av Xeon-prosessoren.

Det har vært antatt i noen uker at Intel vil offisielt lansere «Tulsa» 27. august. «Tulsa» vil antakelig få Xeon MP 7100 som offisielt navn: Den er beregnet på servere med fire prosessorer. Intel har framskyndt utviklingen av Tulsa, og de første leveransene kom allerede i juli, altså godt i forkant av den offisielle lanseringen.

Tulsa blander nytt og gammelt. På den ene siden er den framstilt etter en 65 nanometers prosess. På den andre siden er den bygget med Intels eldre NetBurst-arkitektur, utvidet med dobbel kjerne, og ikke med Core-arkitekturen som er brukt i de andre Xeon-nyhetene Intel har lansert i det siste.

På LinuxWorld-konferansen i San Francisco som avsluttes i dag, demonstreres to Tulsa-baserte servere, en fra Dell, og en umerket. Mediene på konferansen fikk en kort innføring fra Intel om prosessorens egenskaper.

Hver kjerne i Tulsa har 1 MB nivå to cache, og de to kjernene deler 16 MB nivå tre cache. Prosessoren omfatter 1,3 milliarder transistorer, nesten like mange som den mer framskredne og mer kompliserte Itanium, med sine 1,6 milliarder transistorer. Klokkefrekvensen kan nå 3,4 GHz. Prosessoren vil tilbys i to varianter, ifølge ZDNet: en høyytelsesmodell som spiser 150 watt, og en modell som er mer tilpasset rackservere, med sine 95 watt.

Sammenliknet med Xeon-prosessoren som den skal erstatte i fireveis servere, tilbyr Tulsa 70 prosent raskere transaksjonsprosessering, 40 prosent raskere kjøring av ERP-applikasjoner, og dobbelt så rask kjøring av e-handelsprogramvare, ifølge Intel.

    Les også:

Til toppen