KUNSTIG INTELLIGENS

Nye verktøy skal avsløre elever som bruker ChatGPT

Det blir ikke så lett å levere inn skoleoppgaver basert på ChatGPT fremover. Nå kommer AI-verktøyet som avslører svindlerne. Vi testet det på denne teksten.

Lærere sliter med å vite om elevene har besvart oppgavene selv eller fått hjelp av ChatGPT. Nå kan de kjøre teksten gjennom et program som skal gi svar.
Lærere sliter med å vite om elevene har besvart oppgavene selv eller fått hjelp av ChatGPT. Nå kan de kjøre teksten gjennom et program som skal gi svar. Illustrasjonsfoto: Colourbox
31. jan. 2023 - 17:00

Det er ikke bare lærere i Norge som fortviler over at elever leverer inn flotte stiler og andre oppgaver basert på ChatGPT.

Nå har to ideelle organisasjoner som jobber med utdanning, bygget et gratis system for å hjelpe lærerne med å oppdage AI-baserte besvarelser. Quill og CommonLit har bygget AI Writing Check basert på en åpen AI-modell, og den kan kjenne igjen tekst som er laget både med ChatGTP og med andre AI-baserte systemer.

De to organisasjonene har testet programvaren på 15.000 arbeider, og de anslår at verktøyet er mellom 80 og 90 prosent nøyaktig. Derfor anbefaler de lærere å være forsiktige når de bruker verktøyet til å avsløre juks – eller akademisk uærlighet, som de kaller det. De sier dette er et midlertidig verktøy i en utvikling som vil gjøre det enda vanskeligere å komme unna med juks.

Verktøyet er svært enkelt å bruke, men det er begrenset til 400 ord. Så her stoppet vi opp og sjekket kladden så langt for å se hva AI Writing Check hadde å si om saken:

 <i>Foto: AI Writing Check</i>
Foto: AI Writing Check
 <i>Foto: AI Writing Check</i>
Foto: AI Writing Check
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.