BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt virusvern beskytter også mot spioner

Symantec utvider høstens versjon av Norton Antivirus med flere interessante funksjoner, blant annet vern mot "spyware".

27. aug. 2003 - 14:08

Symantec har gitt en forhåndsomtale av Norton Antivirus 2004 som kommer på markedet i september. Selskapet peker på at nye utgaver av ondsinnet kode kombinerer flere skadevirkninger, slik at tradisjonelle løsninger ikke lenger strekker til. Virus og ormer legger igjen trojanere, tastetrykkloggere, passordopfangere og annen spionvare. Men også dagligdags surfing medfører risiko for at noen installerer et spionprogram på PC-en din, hevder selskapet. Uten spesialiserte hjelpemidler vil de færreste merke om det er spionvare på PC-en.

Følgelig er høstens oppgradering av Norton Antivirus utvidet med verktøy for å avsløre programmer som kan kompromittere PC-ens sikkerhet, spore hva brukeren gjør på Internett eller fange opp private opplysninger. Symantec lover at disse truslene vil kunne oppdages og blokkeres både ved inngangen til systemet, ved skanning av e-post og lynmeldinger, og ved skanninger av hele PC-en.

I utgavene for Windows 2000 og XP vil det også komme beskyttelse mot virus skjult i komprimerte filer.

Ellers opplyser Symantec at virusvernet også vil komme med det den amerikanske programvareindustrien kalle "product activation". Det innebærer at når du installerer programvare, vil det genereres en unik alfanumerisk kode som identifiserer hvordan PC-en er konfigurert. Denne koden knyttes til koden for programvarelisensen, slik at programvaren ikke vil kunne kopieres til en annen PC. Leverandøren sjekker denne koden over Internett. Ny maskinvare i PC-en krever at programmet reaktiveres. Ulovlig kopiert antivirus fra Symantec vil slutte å fungere, fordi effektivt vern krever en ajourført liste over virussignaturer.

Symantec Norton Antivirus 2004 kommer med ett års abonnement på selskapets tjeneste LiveUpdate for onlineoppdatering, som automatisk leverer nye virussignaturer og annet vedlikehold når PC-en er koblet til Internett.

En mer omfattende utgave av virusvernet, den såkalte "professional edition", er utvidet med verktøy for å gjenopprette slettede eller ødelagte filer, og for å gjøre det umulig å gjenopprette filer man virkelig ønsker slettet. Denne profesjonelle utgaven vil kunne installeres på to PC-er samtidig, og vil også leveres i pakker på fem og ti lisenser.

Norske priser er ennå ikke klare. I USA koster standardutgaven 50 dollar, og den profesjonelle utgaven 70 dollar. Har du en tidligere versjon av Norton Antivirus – eller et konkurrerende kommersielt virusvern – kan du oppgradere for henholdsvis 30 og 40 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.