BEDRIFTSTEKNOLOGI

Offentlig bredside mot Microsoft

Mandag kveld norsk tid ble det klart at det amerikanske justisdepartement og 20 delstater saksøker Microsoft for ulovlige forsøk på å hindre fri konkurranse ved å søke å utvide sitt monopol på PC-programvare.

Jens Kanden
19. mai 1998 - 01:18

I den føderale stevingen søker justisdepartementet en foreløping forføyning som skal tvinge Microsoft til å inkludere konkurrenten Netscape sin nettleser for å gi forbrukere et valg i tillegg til Microsofts Internet Explorer.

I en separat stevning hevder de 20 delstatene og District of Columbia at Microsoft har gjort seg skyldig i en rekke ulovligheter. Microsoft skal ha forsøkt å snyte PC-eiere for fordelene med et fritt og konkurransepreget marked ved å utnytte sin sterke posisjon innen operativsystem til å dominere nettlesermarkedet. De saksøkende parter hevder at konsekvensen av Microsofts praksis kan bli at selskapet til slutt får absolutt kontroll over programvareindustrien. Det som kan se ut som bra for konsumentene, kan ende opp som et mareritt, i henhold til en talsmann for delstatene.

Et møte mellom Netscape og Microsoft står sentralt i både den føderale og delstatenes sak. Microsoft skal ha forsøkt å få med Netscape på å dele opp markedet på en måte som skulle hindre konkurranse, noe Microsoft på sin side benekter på det sterkeste.

De saksøkende - som påberoper seg å tale forbrukernes sak - sier at Microsoft kan slippe den foreløpige forføyningen ved å selge Internett Explorer separat fra Windows 98, noe Microsoft sier er umulig: Internet Explorer er en integrert del av Windows 98 og kan ikke skilles ut. Forføyningen, hvis tatt til følge av den føderale domstolen, vil tvinge Microsoft til å gi PC-produsentene en valgmulighet på nettlesersiden ved innstallasjon.

digi.no følger opp saken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.