Offisielt navneskifte fra NT til Windows 2000

På en internasjonal teleoverført pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid, bekreftet Microsoft offisielt at Windows NT 5.0 heretter skal hete Windows 2000.

På en internasjonal teleoverført pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid, bekreftet Microsoft offisielt at Windows NT 5.0 heretter skal hete Windows 2000.

Selskapet understreket at leveringsplanen ikke er endret. Windows 2000 skal nå markedet i løpet av 1999. Men to til tre måneder etter lanseringen, skal familien utvides med et nytt produkt, kalt Windows 2000 Datacenter Server.

Målet med Datacenter er å utfordre Unix der dette systemet hittil har vært enerådende: store tjenere for databaser og transaksjonsprosessering. Datacenter skal støtte symmetrisk flerprosessering (SMP for symmetric multiprocessing) på inntil 16 prosessorer, 64 GB minne, klynger (clustering) og OLTP-tjenester (online transaction processing). Forhåndslastet av partnere, skal Datacenter kunne drive SMP-systemer med inntil 32 prosessorer.

NT Workstation 5.0 omdøpes til Windows 2000 Professional og skal også tilpasses bærbare PC-er. Workstation-betegnelsen kuttes for å understreke at det er snakk om et system for alle yrkesbrukere.

På tjenersiden skal NT Server 5.0 heretter betegnes Windows 2000 Server. Dette systemet er beregnet på arbeidsgrupper, og skal støtte SMP på inntil fire prosessorer. Avdelingstjeneren NT Server Enterprise Edition 5.0 får også et noe enklere navn, Windows 2000 Advanced Server. I tillegg til fireprosessors SMP, tilbyr dette systemet både klynger og Internett-tjenester.

Prisene skal ikke endres særlig i forhold til det som er tilfelle for dagens NT 4.0. Unntaket er at Advanced Server kan bli rimeligere enn Enterprise Edition 4.0.

Det ble ikke gitt nærmere detaljer om andre produkter i NT-familien. Microsoft bekreftet at NT skal utvikles til felles operativsystem for alt fra forbrukerapparater til de mest avanserte tjenerne. Man venter blant annet at Windows 98 skal etterfølges av NT Consumer, at det skal lages en egen NT for integrerte systemer ("embedded systems") og at også NT vil måtte tilby en 64 biters utgave.

Kunngjøringen om navneskiftet og utvidelsen med Datacenter Server kom bare timer etter at IBM, Intel, Sequent og SCO holdt en tilsvarende internasjonal teleoverført pressekonferanse om sitt nye samarbeid for en felles Unix. (Se artikkelen referert til øverst i høyre marg.) Samtidig er det ventet at Sun kunngjør en viktig oppgradering av Solaris i løpet av denne uka.

Til toppen