Økokrim etterforsker for DinSide

Pass deg hvis du føler for å selge en piratkopiert programvare på norske nettauksjoner. DinSide har opprettet et uformelt samarbeid med Økokrim for å kartlegge ulovlig virksomhet på auksjonstjenesten som de driver sammen med SOL.

Pass deg hvis du føler for å selge en piratkopiert programvare på norske nettauksjoner. DinSide har opprettet et uformelt samarbeid med Økokrim for å kartlegge ulovlig virksomhet på auksjonstjenesten som de driver sammen med SOL.

Den amerikanske auksjonstjenesten eBay har lenge hatt problemer med privatpersoner som har svindlet på auksjonstjenesten. Konseptet til eBay kobler kjøper og selger direkte, ikke som norske Online Club og eBud hvor selgerne er profesjonelle produsenter. eBay selv fungerer kun som markedsplass.

I flere tilfeller har tjenesten opplevd at det selges luft, at gjenstander blir solgt flere ganger og at det er stjålne effekter som omsettes.

I forbindelse med problemene har eBay blitt overvåket av The Department of Consumer Affairs (Forbrukermyndighetene) i New York City. De to partene kom i mars til enighet om preventive virkemidler. Tidligere har eBay støttet seg på en referanseliste fra de handlende der de uønskede elementene får sitt pass påskrevet. Nå tilbyr de en forsikringsplan (i samarbeid med Lloyd's i London) som garanterer for salg opp til 200 dollar og holder igjen betaling til kjøperne har mottatt gjenstandene

I tillegg til den subjektive referansevurderingen, forplikter auksjonstjenesten seg til å identifisere de mest aktive selgerne på tjenesten og koble inn en uavhengig tredjepart (megler) i forbindelse med konflikter mellom selger og kjøper. De amerikanske forbrukermyndighetene i New York mener at disse mottrekkene generelt vil høyne tilliten til netthandel.

I Norge er man helt i oppstarten av auksjonsvirksomhet på nett. Foreløpig har det vært få eksempler på at Kari og Ola Nordmann har forsøkt seg med "en spansk en". Og prøver man seg, er det store sjanser at man blir overvåket av Økokrim.

Auksjonarius Tore André Godager på tjenesten til DinSide og SOL opplyser til digi.no at de tipser Økokrim jevnlig hvis det oppdages mistenkelig virksomhet.

- Vi samarbeider med Økokrim og tipser dem straks vi har mistanke, sier Godager.

- Det kan være folk som for eksempel legger inn tyverigjenstander. Da går Økokrim undercover og logger seg på, opplyser Godager og sier at tips fra auksjonsbrukerne er svært viktige for DinSide i dette arbeidet.

Spesialetterforsker Arild Lyssand ved Økokrim bekrefter overfor digi.no at de får inn tips fra auksjonstjenesten.

- Det er ingen formell avtale at de skal tipse oss. Godager ringte til oss og presenterte seg som administrator for DinSide-auksjonen. Han gir beskjed beskjed til oss hvis det er noe mistenkelig. Dette er ikke noe annet enn at vi har et nettverk av kilder som tipser oss, sier Lyssand.

- Stemmer det at dere logger dere på og spaner under annen identitet på tjenesten?

- Vi ønsker ikke å avsløre noen av våre etterforskningsmetoder. Det regner jeg med at du har forståelse for, sier spesialetterforskeren og henviser ytterligere spørsmål til førstestatsadvokat Inger Marie Sunde.

- Dette er i utgangspunktet lovlig virksomhet. Politiet har som alle andre lov til å delta på offentlige steder. Problemstillingen reiser seg når man begynner å snakke om et tema som provokasjon, sier Sunde.

- Det er mulig for oss å ta et pseudonym innenfor lovlige rammer, hevder Sunde.

Diskusjonen av politiets etterforskningsmetoder er i stadig i skuddet etter at det såkalte Metodeutvalget la fram sin innstilling for en tid tilbake. Det var i kjølvannet av Lund-kommisjonens rapport at politikerne ville kartlegge rammebetingelser og vilkår for politiets arbeid.

- Vi må vurdere hvordan du starter en sak på basis av tips som andre har dokumentert for deg. Vi gjør en kritisk vurdering av hvor solid tipset er og om det er rimelig grunn til å iverksette etterforskning, sier hun.

Tore André Godager sier det er svært få tilfeller av fusk og fanteri som er oppdaget på tjenesten til DinSide og SOL.

- Vi har en karakterbok der brukerne legger inn karakterer (som eBay - red.anm.). Vi har strenge regler og hvis det skjer overtredelse to ganger, blir brukeren utestengt.

- Av de 12.000 brukerne, regner jeg med at det kanskje gjelder 30 tilfeller til nå. De fleste er unge barn som har lekt seg litt. Jeg er faktisk litt overrasket over at det er såpass lite misbruk, sier auksjonariusen, som blant annet nevner piratkopiert programvare og brenning av Windows-CD-er som typiske produkter som blir ulovlig omsatt.

- Du frykter ikke at du eventuelt kan henge ut uskyldige ved å rapportere til Økokrim?

- Økokrim går ikke til sak hvis de ikke har en sak.Vi fjerner gjenstandene hvis de bryter mot auksjonslovene våre. Blant annet tillater vi ikke pornosalg og slikt. Ellers er jo tipsene våre å regne som allmenn tipsvirksomhet, sier han.

Datatilsynet og informasjonskonsulent Gunnel Helmers, som skal overvåke personvernet på vegne av nordmenn, mener at dette ikke er deres gebet.

- Her har politiet sine egne hjemler som faller utenfor vårt lovverk. Vi kan strengt tatt ikke si så mye om dette, sier hun og anbefaler Justisdepartementet. Men der vil ikke noen av lovrådgiverne uttale seg offentlig om etterforskningsmetoder.

Konkurrenten til DinSide/SOL, Auksjons.net, angriper problemstillingen på en litt annen måte. Øivind Robbestad følger eBay-modellen når det gjelder garantier for at kjøperne får gjenstandene og selgerne pengene:

- Vi lager et clearinghouse i samarbeid med Handelsbanken som vil stå ferdig om noen måneder. De private kjøperne og selgerne får ikke vite om hverandre på forhånd. Kjøper vil gå gjennom vårt Internett clearinghouse hvor de betaler inn til oss, vi får bekreftelse på at alt er ok, og vi gjør opp overfor selger, sier han.

- Dette med tyvegods kan man ikke gardere seg mot. Det er mulig vi kan opprette en slags forsikringsordning, sier han.

Til toppen