Økt fleksibilitet med Intel-Mac

Intels teknologi for samtidig kjøring av flere operativsystemer, kan åpne for spennende muligheter i kommende Mac-er.

Intels teknologi for samtidig kjøring av flere operativsystemer, kan åpne for spennende muligheter i kommende Mac-er.

Mange har nok lekt med tanken om å kunne kjøre Mac OS X på en x86-basert PC. Denne drømmen kommer på en måte i oppfyllelse når Apple i løpet av neste år begynner å selge Macintosh-maskiner basert på prosessorer fra Intel. Riktignok har ikke Apple offentliggjort hvilke av Intels prosessorer selskapet vil benytte, men analytikere fra blant annet Gartner mener at neste generasjon av Pentium M og D er de sannsynlige valgene. Maskinvaremessig vil dermed maskinene ha svært mye felles med en standard PC.

Det som virker klart, er at Mac OS X heller ikke i framtiden vil kunne kjøres på datamaskiner fra andre leverandører enn Apple. Nøyaktig hvordan dette skal hindres, har Apple sagt lite om, men enkelte spekulerer i om Intels Trusted Platform Module-teknologi, også kjent som LaGrande, kan være en mulig løsning.

Med mindre noen raskt knekker denne sperren - noe som riktignok er ganske sannsynlig at vil skje, er det kanskje mer interessant å se hva som er mulig den andre veien, det vil si på de Intel-baserte Mac-ene. Talspersoner fra Apple har sagt at selskapet ikke vil legge hindringer i veien for at brukere kjører for eksempel Windows på de nye Mac-ene, men at selskapet på ingen måte planlegger å tilby brukerstøtte for dette.

    Les også:

Dessuten, hvis Intel-prosessorene og -brikkesettene Apple tar i bruk, leveres med støtte for Intels Vanderpool-virtualiseringsteknologi, vil flere operativsystemer kunne kjøres samtidig på maskinen på en langt mer effektiv måte enn det som er mulig med programvarebaserte virtualiseringsløsninger som Virtual PC. Dermed kan man få en maskin som kan kjøre både Mac OS X, Windows, Linux eller andre operativsystemer med x86-støtte på en gang.

Gartner mener at nettopp maskinvarevirtualiseringen, sammen med betingelser rundt pris og ytelse, WiMAX-støtte og plattformadministrasjon, er blant de viktigste årsakene til at Apple nå skal satse på Intels prosessorer.

Til toppen