SORM

OL i overvåkning

– Russiske vinterleker får «Prism på steroider».

STOREBROR SER DEG: Søndag ankom OL-ilden Den røde plass i Moskva etter å ha blitt tent i Athen for en uke siden. Nå starter fakkelstafetten som skal ende opp i Sotsji - og det som blir tidenes mest overvåkede olympiske leker.
STOREBROR SER DEG: Søndag ankom OL-ilden Den røde plass i Moskva etter å ha blitt tent i Athen for en uke siden. Nå starter fakkelstafetten som skal ende opp i Sotsji - og det som blir tidenes mest overvåkede olympiske leker. Bilde: Kommersant/Getty Images/All Over Press
7. okt. 2013 - 09:30

Nordmenn glemmer ikke lett at vårt eget OL i 1994 fikk merkelappen tidens beste olympiske leker.

Superlativene kommer neppe til å mangle etter OL i Sotsji neste år heller, men kanskje blir de mer husket for sikkerhetsopplegget enn selve idrettsfesten.

Utøvere så vel som publikum kan i februar vente seg tidenes mest inngripende masseovervåkning under de olympiske lekene.

KGBs mektige etterfølger, etterretningstjenesten FSB har fått frie tøyler til å avskjære all telefoni og internett-kommunikasjon, melder The Guardian.

De vil også kunne overvåke innhold helt ned til sensitive enkeltord i epost, webchat og i sosiale medier gjennom såkalt dyp pakkeinspeksjon.

Ifølge undersøkende russiske journalister og eksperter på landets e-tjenester skal det allerede være gjort store endringer i tele- og nettsamband i og rundt kurbyen, som ligger ved Svartehavet og foten av Kaukasusfjellene.

Det skal dreie seg om en modernisering og videreutvikling av Russlands hemmelige SORM-program for overvåkning.

– Dette blir som PRISM på steroider, sier professor Ron Deibert ved University of Toronto som har forsket på overvåkningsprogrammet, ifølge The Guardian.

Deibert sammenligner da med det tidligere topphemmelige amerikanske overvåkningsprogrammet drevet av National Security Agency (NSA), og som ble avslørt av varsleren Edward Snowden.

Når verdens øyne rettes mot Sotsji og de 22. olympiske vinterlekene vil terrorfaren være overhengende. Nylig kunne forskere hevde at sjansen for et angrep er på 50 prosent. Vår egen representant i Den olympiske komite, Gerhard Heiberg, har også erkjent at terrorfaren er stor.

Overfor TV 2 har Heiberg sagt at arrangørene har tett kontakt med russiske myndigheter, helt opp til president Vladimir Putin. Myndighetene skal på sin side ha forsikret at de har full kontroll.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.