UTVIKLING

Omfattende lansering for webutviklere

Microsoft med blant annet ny webserver og databaseserver.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. jan. 2011 - 15:25

Digi.no skrev torsdag i forrige uke om WebMatrix, en verktøysamling fra Microsoft som skal gjøre det enkelt for relativt uerfarne webutviklere å opprette og redigere nye nettsteder.

Det har senere vist seg at WebMatrix bare var ett av flere nye, gratis utviklerprodukter som Microsoft kom med i forrige uke. Alle bygger dog på .NET 4 og Visual Studio 2010.

ASP.NET MVC 3 er en ny versjon av Microsofts rammeverk for utvikling av webapplikasjoner basert på Model-View-Controller-designmønster (MVC).

Blant nyhetene i denne utgaven av rammeverket er at brukergrensesnitt-motoren Razor har kommet på plass. Denne skal kunne redusere mengder av tegn og tastetrykk som er nødvendige for å lage brukergrensesnitt-maler. Razor er dog ikke et nytt språk, men rammeverket gjør det mulig å benytte språk som C# og VisualBasic rett i malene, blant all HTML-koden, uten at starten og slutten på de serverrettede kodeblokkene må eksplisitt betegnes.

ASP.NET MVC 3 inkluderer flere JavaScript-relaterte forbedringer som i større grad skal kunne utnytte mulighetene som kommer med HTML5. Blant annet støttes «Unobtrusive JavaScript», en tilnærming som svært stor grad skal skille atferden til webapplikasjone fra strukturen eller markeringen. Dette skal bidra til mer kompakt og ren HTML.

Det loves også forbedret valideringsfunksjonalitet, blant annet ved hjelp av pluginen jQuery Validate. Det loves dessuten støtte for fjernvalidering, det si at det fra webapplikasjonen sendes valideringsforspørsler til serveren, for eksempel for å sjekke om hvorvidt brukernavnet en ny bruker ønsker, allerede er tatt i bruk.

Mens tidligere utgaver av rammeverket har hatt støtte for caching av innholdet på URL- eller action-metode-nivå, har denne versjonen også støtte for caching av regioner eller fragmenter på sidene, i stedet for av hele siden. Dette skal kunne redusere belastningen på systemet betraktelig.

Microsoft har kommet med en lettversjon av selskapets webserver. Denne heter IIS Express 7.5 og er spesielt beregnet for bruk i utviklingsprosjekter. Den støtter prosjekttypene ASP.NET Web Forms og MVC, samt stort sett den samme webserverfunksjonaliteten som IIE 7.x, inkludert støtte for SSL og URL Rewrite.

Samtidig skal serveren være svært raskt og lett å laste ned og å bruke. Den er på under 5 megabyte i størrelse, kan installeres på Windows XP og nyere, og krever ikke administratorrettigheter for å kjøre eller debugge applikasjoner i fra Visual Studio.

IIS Express kan installeres parallelt med fullversjonen av IIS, men også med ASP.NET Developer Server. Visual Studio 2010 har støtte for IIS Express dersom Service Pack 1 er installert.

Også på databasesiden har Microsoft kommet med et nytt produkt. Dette er SQL Server Compact Edition 4 (SQL CE 4), som er en integrert databasemotor som behøver å installeres og som kjøres i minne på til utviklerens ASP.NET-applikasjon. Den startes opp ved første behov. Både databasemotoren og dataene lagres i mappestrukturen til ASP.NET-applikasjonen.

Den nye databasen støtter eksisterende .NET-baserte programmeringsgrensesnitt og SQL Server-kompatibel syntaks for spørringene.

SQL CE 4 er beregnet for bruk i forbindelse med utvikling, testing og i produksjonsmiljøer med liten bruk.Tidligere versjoner av SQL CE har vært designet kun for bruk i klientscenarier.

Microsoft har også lansert et produkt som kalles NuGet, samt et tilhørende webgalleri. Med NuGet, som er basert på åpen kildekode, skal en utvikler kunne finne, installere og bruke åpen kildekode-biblioteker i egne prosjekter. Den skal fungere sammen med alle .NET-prosjekttypene og la utviklere som vedlikeholder åpen kildekodeprosjekter pakke og registrere biblioteker i NuGet Gallery slik at de blir søkbare for andre.

NuGet skal håndtere bindingene mellom ulike biblioteker og gjøre det enkelt å oppdatere eller fjerne bibliotekene i prosjekter på et senere tidspunkt.

I tillegg til disse verktøyene og flere andre, lanserte Microsoft i slutten av forrige uke et åpen kildekodebasert system for innholdsadministrasjon og blogging. Dette heter Orchard 1.0 og bygger på nevnte ASP.NET MVC 3 og Razor, samt SQL CE 4 som standard database. Systemet kan utvides ved å åpne det som et Visual Studio-prosjekt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.