Omfattende støtte for aldersgrenser på spill

Svært mange foreldre sjekker aldersmerkingen når de skal kjøpe dataspill.

Svært mange foreldre sjekker aldersmerkingen når de skal kjøpe dataspill.

Etter at den felles europeiske PEGI-merkingen (Pan European Game Information) av dataspill med aldersgrenser og innholdssymboler trådte i kraft i april 2003, har ordningen fått nær hundre prosent oppslutning i den europeiske spillbransjen. Alle nye spill er nå tydelig merket med aldersgrenser og innholdssymboler.

Ifølge Statens Filmtilsyn, støttes ordningen av alle de store aktørene, og også de aller fleste mindre aktørene.

323 kodere i 120 selskaper i 21 land merker nå spill i henhold til systemet. PEGI-systemet har aldersgrensene 3, 7, 12, 16 og 18 år, samt symboler som angir bakgrunnen for aldergrensen, hovedsakelig voldsinnhold.

- Vi er meget godt fornøyde med at norske forbrukere nå har fått et system for aldersgrenser på spill som er lettfattelig og til å stole på, sier spillansvarlig i Statens filmtilsyn, Dag Asbjørnsen, i en pressemelding. Asbjørnsen er også leder av det europeiske rådet som overvåker systemet, og har ledet arbeidet med å utarbeide kriteriene.

- Systemet med aldersgrenser er velkjent for norske forbrukere, og foreldrene har nå et redskap for valg av riktig spill til sine barn.

En undersøkelse foretatt av Universitetet i Oslo stadfester at aldersgrenser er viktig for norske foreldre. Undersøkelsen ”Medieregulering og foreldre” tok for seg foreldre til barn mellom 4 og 12 år. 83 % av disse foreldrene sier at de ”alltid” sjekker aldersgrensene på dataspill, mens 12 % sier at de ”ofte” gjør det. Det vil si at 95 % av foreldrene ofte eller alltid sjekker grensene. Dette er en like høy andel som dem som benytter aldersgrenser ved leie av video/ DVD.

Foreløpig er 2584 dataspill merket, og oversikten over aldersgrenser viser at nær halvparten av spillene er merket “3+”, som indikerer at de ikke inneholder noe kontroversielt materiale. Oversikten over kategoriene er slik:

Aldersgrense Antall Prosentandel
3+ 1219 47 %
7+ 227 9 %
12+ 720 28+
16+ 347 13 %
18+ 71 3 %
Totalt 2584 100 %

-Kriteriene er temmelig strenge etter norske forhold, sier Asbjørnsen.

- Blant annet slår man hardere ned på nakenhet og banning enn vi tradisjonelt gjør i Norge. Oversiktene viser at det likevel er en relativt liten andel av spillene som har kontroversielt innhold. Men disse spillene får gjerne stor oppmerksomhet, og kan være ettertraktet blant barn. Da er det viktig at foreldrene nå har et redskap for å ”forhandle” med barna, og kan si: ”dette spillet er du for ung til å spille”.

Til toppen