RESULTATERFINANS

Omsetningssvikt truer Intels lønnsomhet

Driftsresultatet faller kraftig, og det ventes fortsatt vekst for overkapasiteten.

16. jan. 2009 - 08:30

Et kjennetegn ved brikke- og prosessorprodusenten Intel er at selskapet ligger i forkant av markedsutviklingen innen IT-bransjen, og tjener følgelig som varsel på hva de andre har i vente.

Tallene som Intel la fram i går kveld for fjerde kvartal og for hele 2008 betyr at mange andre kan ventes å ryste de kommende månedene.

Både sekvensielt – fra tredje kvartal – og fra fjerde kvartal 2007 er tilbakegangen kraftig.

Fra fjerde kvartal 2007 er omsetningen ned 23 prosent til 8,2 milliarder dollar. Driftsresultatet er ned 49 prosent til 1,5 milliarder dollar. Resultatet er ned 90 prosent til 234 millioner dollar. Hovedårsaken til det ekstraordinære spriket mellom resultat og driftsresultat er at verdien av Intels andel av Wimax-selskapet Clearwire er nedskrevet med én milliarder dollar.

Fra tredje kvartal 2008 er omsetningen ned 19 prosent, driftsresultatet er ned 50 prosent og resultatet er ned 99 prosent.

Tallene for hele året viser at omsetningen er ned 2 prosent fra 2008, til 37,6 milliarder dollar. Tiltak for å redusere kostnadsnivået og effektivisere driften sikret at driftsresultatet økte likevel, med 9 prosent til 9 milliarder dollar. Avskrivningen av Clearwire bidrar til at resultatet er ned 24 prosent til 5,3 milliarder dollar.

At nedgangen i driftsresultat er større fra tredje kvartal til fjerde kvartal enn fra fjerde kvartal 2007 til fjerde kvartal 2008, tyder på at grensen for kuttenes virkning kan være nådd, og at den kraftige omsetningssvikten kan true lønnsomheten i Intel.

I sin oppsummering legger Intel selv størst vekt på den sekvensielle utviklingen, altså fra tredje til fjerde kvartal. Oppsummeringen inneholder blant annet følgende punkter:

  • Betydelig lavere leveranser av mikroprosessorer og brikkesett.
  • Omsetningen av Atom-prosessorene var 300 millioner dollar, en økning på 50 prosent.
  • Den gjennomsnittlige salgsprisen per prosessor sto stille. Trekker man fra Atom-prosessoren, økte den. Forskyvningen i retning Atom-prosessoren, som er beregnet på rimeligere utstyr, undergraver med andre ord Intels omsetning.
  • Bruttomarginen ble redusert fra 58,9 prosent til 53,1 prosent. Det forklares med overkapasitet i produksjonen og større avskrivninger av lagerbeholdningen.
  • Kostnadene ble kuttet fra 2,9 milliarder til 2,6 milliarder.

Intel sier at den nåværende usikre situasjonen gjør det spesielt vanskelig å forutsi etterspørselen etter selskapets produkter. Følgelig ønsker de ikke å tilkjennegi prognoser i samme detalj som tidligere. Selskapets interne planlegging forutsetter en omsetning i første kvartal 2009 på rundt 7 milliarder dollar: Dette tallet har ikke status som ekstern prognose.

I første kvartal 2008 oppnådde Intel en omsetning på 9,7 milliarder dollar. Den interne planleggingen forutsetter med andre ord en svikt på 28 prosent.

Ellers tror Intel at bruttomarginen vil synke ytterligere, til mellom 40 og 45 prosent, hovedsakelig på grunn av overkapasitet og kostnader ved å sette flere anlegg i sving med 32 nanometers produksjon.

Intels usikre utsikter gjenspeiler en forventning om vedvarende svikt på pc-markedet, og på det generelle IT-markedet. De mangelfulle prognosene ble ikke tatt spesielt ille opp på børsen, der aksjekursen økte fra 13,29 dollar til 13,51 dollar da tallene ble kjent, etter å ha startet dagen på 13,08 dollar. Det skyldes trolig at markedet var forberedt på det verste etter resultatvarslet som Intel sendte ut 7. januar, og at investorene ble beroliget av at virkeligheten ikke var enda verre.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.