Omstridt hjemmeside tilgjengelig på forespørsel

Både TONO og Global One reagerer på at Trollnet offentliggjør 16-åringens hjemmeside på nett på forespørsel fra media. - Dette kjente jeg ikke til i det hele tatt, sier avtroppende Global One-sjef Mette Håkonsen, mens TONO synes det er en underlig oppførsel.

Både TONO og Global One reagerer på at Trollnet offentliggjør 16-åringens hjemmeside på nett på forespørsel fra media. - Dette kjente jeg ikke til i det hele tatt, sier avtroppende Global One-sjef Mette Håkonsen, mens TONO synes det er en underlig oppførsel.

Tommy A. Thorvaldsen, daglig leder i Global One-forhandleren Trollnet, sier til digi.no at de legger ut siden til 16-åringen kun på forespørsel fra pressen.

- Vi åpner hjemmesiden for veldig korte perioder av gangen. Vi fikk for eksempel nå en forespørsel fra redaksjonen i SOL iD som skulle skrive en artikkel til avisen sin. Da la vi siden til Knut ut på nettet under eget filnavn, sier Thorvaldsen som forsikrer digi.no at de har fått tillatelse fra 16-åringen til å legge den ut i slike sammenhenger.

16-åringen fra Tromsø hadde nemlig selv reagert veldig sterkt da han fikk se brevet fra TONO i august. Rettighetsorganisasjonen kom med trusler om rettsforfølgelse hvis ikke siden med ulisensierte pekere til musikklåter forsvant. Han fjernet siden sporenstreks selv, mens Trollnet bestemte seg altså for å ta lagre den på sin egen server og legge den ut på nettet når de fant det naturlig.

- Vi anser den ikke for å være åpen for vanlig publikum, og det skal heller ikke være mulig å søke etter den på nettet, sier Thorvaldsen som altså ikke valgte å legge ut siden med passordbeskyttelse.

- Men nå vil det bare gå minutter før vi tar ned siden igjen, bedyrer den daglige lederen i Trollnet.

Administrerende direktør Mette Håkonsen i Global One, en av nettleverandørene som sitter ved forhandlingsbordet med opphavsrettighetsorganisasjonen TONO, er overrasket over at nettstedet fortsatt er tilgjengelig på Internett.

- Dette kjente vi ikke til i det hele tatt. Vi er overrasket over dette, sier Håkonsen til digi.no og mener leverandøren ikke har styring med kundene til hver enkelt forhandler i nettverket.

- Vi kan bare rådgi, sier hun, men forsikrer digi.no at i dette tilfelle vil hun aksjonere.

Juridisk konsulent Inger Elise Mey i TONO sier til digi.no at organisasjonen ikke lar seg provosere, men medgir at dette er en ganske underlig oppførsel fra Trollnets side.

- Vanligvis pleier leverandørene å ta ned sidene inntil saken er avgjort rettslig eller ved en avtale. Nå legger de den ut igjen etter at den er trukket tilbake i første omgang. Det synes jeg er rart, mener Mey.

- Vi sitter ved forhandlingsbordet blant annet med Global One. Vi lar oss ikke tirre, og så langt jeg kan se vil ikke dette få noe å si for rammeavtalen med Internettforum, sier hun og opplyser at da TONO fant siden til 16-åringen på nytt, testet de ut alle lenkene på hjemmesiden hans og greide ikke å laste ned noen musikkfiler.

- Dermed er ikke dette så alvorlig som vi først antok. Men det er klart at vi ikke er helt fornøyd når Trollnet hevder har gjort en ting og så viser det seg at det har skjedd noe ganske annet, sier Mey.

Til toppen