TEST: Oneplus 8 og 8 Pro

OnePlus prøver å spise kirsebær med de store mobilmerkene

Det er nok ingen tvil om at OnePlus har veldig lyst til å kjempe helt i toppklassen på mobilsiden. Med nye OnePlus 8 Pro kommer de svært tett på røkla i toppen. I hvert fall teknisk.

Bukett: Det er ikke stor fysisk forskjell ved første øyekast mellom OnePlus 8 Pro og OnePlus 8. Men det skiller en god del på spesifikasjoner.
Bukett: Det er ikke stor fysisk forskjell ved første øyekast mellom OnePlus 8 Pro og OnePlus 8. Men det skiller en god del på spesifikasjoner. (Foto: Odd Richard Valmot)

Det er nok ingen tvil om at OnePlus har veldig lyst til å kjempe helt i toppklassen på mobilsiden. Med nye OnePlus 8 Pro kommer de svært tett på røkla i toppen. I hvert fall teknisk.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Etter Apple og Samsung er det ikke mange mobilprodusenter som gjør det bra i Norge. Huawei var på vei til stjernene, men ble skutt ned av Donald Trump. Mens de bygger opp sin egen plattform er det litt spillerom for andre. Som OnePlus, Xiaomi, Motorola og Nokia.

Stor vekst

OnePlus er en av de mange små produsenterne i mobilmarkedet, men de har hatt en stor vekst selv om det er langt opp til de tre store.

OnePlus har begynt å gjøre seg gjeldende i det såkalte premium-markedet, men det er langt igjen for det kinesiske selskapet som ble etablert helt i slutten av 2013.

Baksiden: Begge de nye modellene fra OnePlus har kameraene plassert på midten. Men det største har det fjerde telekameraet på utsiden Foto: Odd Richard Valmot

Det er nok ingen tvil om at OnePlus har veldig lyst til å kjempe helt i toppklassen på mobilsiden. Med nye OnePlus 8 Pro kommer de tett på de konkurrerende toppmobilene. Strategien er å gi forbrukerne topp spesifikasjoner til en rimelig penge. Selskapets slagord, Never Settle, minner litt om Kiwis; Vi gir oss aldri på pris.

Greie priser

Om slagordet er gyldig er det prisen som avgjør. Promodellen i billigste utgave koster 10 990 kroner med 8/128 GB minnekonfigurasjon. En tusenlapp til hever dette til 12/256 GB. Klarer man seg uten Pro-betegnelsen så slipper man unna med 8 490 kroner for 8/128 GB og 9 490 for 12/256 GB. Minnet i Promodellen er ekstra hurtig LPDDR5 RAM som også bruker mindre strøm.

Dette er de to nye modellene:

  OnePlus 8 OnePlus 8 Pro
Skjermstørrelse/aspektforhold 6,55" / 20:9 6,78" / 19.8:9
Skjermoppfriskning 60 eller 90 Hz 60 eller 120 Hz
Skjermoppløsning / Pikseltetthet 1080 x 2400/402 ppi 3168 x 1440 / 513 ppi
Skjermtype / Maks. oppfriskningsfrekvens Dynamisk AMOLED/60 Hz AMOLED/120 Hz
Bakkamera hoved / Pikselstørrelse 48 MP f/1,75 / 0,8 µm 48 MP f/1,78 / 1,12 µm
Bakkamera tele/ Pikselstørrelse 12 MP f/1,8 / 1,8 µm 8 MP, 3X forstørrrelse, f/2,44 / 1,0 µm
Bakkamera ultravidvinkel 16 MP f/2,3 / 0,8 µm (116 grader vinkel) 48 MP f/2,2 (119,7 grader vinkel) 
Fargefilterkamera   5MP f/2.4
Makrokamera 2 MP f/2.4/ 1,75 µm  
Optisk stabilisering Vidvinkel-  og telekamera Vidvinkel-  og telekamera
Video:  4K 4K
Frontkamera: 16 MP f/2,0  16 MP f/2,45
Prosessor: Qualcomm® Snapdragon™ 865 Qualcomm® Snapdragon™ 865
Hukommelse: RAM/Flash 8/128 GB eller 12/256 GB 8/128 GB eller 12/256 GB
microSD: Nei Nei
Batteri: 4,3 Ah 4,51 Ah
Maks ladehastighet USB / Trådløst  30 / - 30 / 30
Lyd:  Stereohøyttalere, Dolby Atmos Stereohøyttalere, Dolby Atmos
Kan lade andre mobiler Nei Ja
Dimensjoner i millimeter: 60.2x72.9x8.0 65.3x74.35x8.5
Vekt i gram: 180 199
  IP 68 IP 68
Sikkerhet:  Fingeravtrykk i skjermen /ansikt Fingeravtrykk i skjermen /ansikt

Begge de to nye OnePlus 8-modellene er selvfølgelig utstyrt med 5G. Det er noe man vil ha i dag, selv om bruks-scenariet for 5G i telefoner er noe uklart. I hvert fall når hastigheten på 4G er så god som her i landet.

Glidebryter: Fysik glidebryter som skrur av lyd og vibrasjon er smart. Som man ser stikker kameraet en god del ut. Foto: Odd Richard Valmot

Design

Som vi har sagt før er det ikke mye å spille på her. Alle telefoner er avrundede firkanter i form av skjerm. Stort sett er det baksiden designerne har å jobbe med.

De nye telefonene har en matt glassbakside. Det gjør de litt mindre glatte enn de fleste andre telefoner med speilblankt glass. Det er jo bra, men man trenger uansett et deksel, og da tar man farvel med designernes verk. 

Vi liker godt at OnePlus holder på den fysiske glidebryteren som veksler mellom lyd, vibrasjon og helt stille.

Lyd

Lyden fra Pro-utgaven er noe av det beste vi har hørt i en mobil. Det er imponerende, for disse høyttalerne er ikke store. Stereoseparasjonen er svært god når mobilen ligger foran deg og det er mulig å spille temmelig høyt. Lyden fra den minste er heller ikke verst.

Vibrasjon

En haptisk motor, altså et lite lodd som vibrerer frem og tilbake, slik som Sony har hatt i et par år, gir mer vibrasjon når man spiller og skal gi mer realistiske opplevelser. Dette var noe Sony lanserte for et par år siden, og vi tipper OnePlus har kjøpt teknologien fra dem.

Skjermen

Med en maks lysstyrke på 1300 Nits på pro-utgaven, hevder OnePlus at de har den høyeste lysstyrken av alle mobiler på markedet. Til og med bedre enn Samsungs nye telefon. Det er ikke lett å se den store forskjellen, for S20 Ultra lyser temmelig sterkt. Uansett er det ikke sikket Samsung vil gråte over dette, for det er de som lager skjermene for OnePlus.

Skjermen har 10 bit per farge. Det betyr at man får milliarder av farger i stedet for millioner. Det gir bedre bilder, sier OnePlus. Tja, er vårt svar. Den minste modellen kan også varte opp med lysstyrke, men her stopper de på maks 1100 Nits.

Oppfriskning

Selskapet var, så vidt vi vet, først ute med å introdusere skjermer med en oppfriskning raskere enn de vanlige 60 hertzene. Her fikk kunden 90 Hz noe som gav mer flytende bevegelser, for eksempel når man skroller, eller spiller.

Med nye OnePlus 8 Pro hever de dette til 120 Hz for å komme på linje med Samsung. Huawei har fornuftig nok stoppet på 90 Hz i nye P40, som gir det aller meste av virkningen uten å bruke så mye strøm.

En egen prosessor jobber med video og beregner mellombilder i for å jevne ut bevegelser. Det er ikke ulikt det vi finner i TV-er og gir bedre flyt i visningen.  

Bakkameraer

Så der: One Plus 8 henger milevis etter P40 når det er mørkt Foto: Odd Richard Valmot

Kameraene på toppmobiler begynner å bli veldig bra, og de har fått evnen til å se i mørket. I varierende grad riktignok. Vi kan konstatere at OnePlus har en vei å gå her. Bildet fra Pro-modellen ligger langt etter det Samsungs S20-mobiler presterer og enda lenger etter Huawei P40, som klokker inn som den nye mørkets fyrste.

Du skal i hvert fall ikke velge noen av OnePlus-modellene hvor fotografering i mørket er tingen. Slike motiver er jo ikke så vanlige, men mer et bevis på hva noen moderne mobiler er i stand til.

Ikke bra: Mørkt eller ikke, One Plus 8 klarer ikke å yte mye om natta selv om bildet er tatt med nattmodus. Det må litt mer lys til for å få frem et akseptabelt bilde. Foto: Odd Richard Valmot
Nattens Konge: Makan til nattfoto som Huaweis P40 har vi aldri sett. De dette ble tatt var det svært mørkt. Foto: Odd Richard Valmot

Hilsen Sony

Kameraene på de nye modellene er det Sony som står for. Hovedkameraet er en Sony IMX689 som har en størrelse på 1/1,4. Det betyr relativt store piksler og veldig store om man slår sammen fire og fire for å skape et 12 MP bilde. Det er egentlig underlig at Sony store sensor-selskap selger godsakene til andre og ikke bruker dem i egne telefoner.

Tele

Telekameraet i Pro-modellen har 3X optisk zoom . Med den digitale zoomen på 10X får de en hybrid zoom på 30X. Men siden sensoren i telekameraet, som bare er på 8 MP, skal stå for så mye oppskalering, blir nok 30 å ta i litt voldsomt. Sammenliknet med en Samsung S20 Ultra må OnePlus 8 Pro gi tapt, men det skulle også bare mangle siden Samungen har et periskopkamera og stor sensor med 48 MP.

Makro

One Plus 8 Pro: Den samme bildebehandlingen som på lillebror gir svært gode bilder. Foto: Odd Richard Valmot

Det er bare den billigste utgaven som har fått et dedikert makrokamera. Men også kameraene på Pro-modellen kan brukes til å ta makrobilder. Faktisk fikk vi et mye bedre resultat med Pro-telefonen. Vi kunne gå tett innpå og blåse opp veven i genseren mye mer detaljert enn med lillebror.

Ultravidvinkel

One Plus 8: I dagslys er bildene fargemettet og svært gode. Foto: Odd Richard Valmot
Samsung Galaxy 20 +: Hovedkameraet behandler fargene litt ulikt fra OnePlus. Det er ikke så fargemettet men fanger mye i de mørke områdene. Foto: Odd Richard Valmot

Begge kameraene har et ultravidvinkel kamera. OnePlus 8 har et på 16 MP, mens Proutgaven tredobler til 48 MP. Det er lett å se forskjell når man går inn på bildene. Detaljene på det minste tåler ikke godt å bli blåst opp, men det gjør de fra Pro-modellen.

Fargefilterkamera

Pro-modellen har fått noe helt nytt. Et såkalt fargefilterkamera skal gjøre det enklere og eksperimentere med farger og lyseffekter. Det fungerer vissnok også som et dybdekamera, men det vil nok dukke opp mer informasjon om hva denne nye varianten av et kamera egentlig er myntet på. 

Video

Som alle toppmodeller i dag kan disse også ta 4K video. OnePlus filmer i HDR hvor de slår sammen tre eksponeringer pr bilde. Ifølge dem selv gjør det at det får bedre dynamikk enn de aller fleste. På lanseringen sammenliknet de med en iPhone 11 Pro Max, og i hvert fall i demoen var OnePlus overlegen.

Når man tar opp lyd på video kan kan de tre mikrofonene selvfølgelig produsere den i stereo, men de kan også zoome inn lyden fra det man filmer og unngå støy fra omgivelsene.

Videoopptakene får hjelp av både optisk og elektronisk stabilisering som hjelper godt når man holder telefonen i hånden. Men telefonene skiller seg ikke ut på dette området.

Frontkamera

Tidligere har OnePlus skilt seg ut ved å ha en helt ren skjerm med et kamera som har poppet opp mekanisk. Nå er det erstattet av et lite hull øverst til høyre i skjermen. Det gjør ingen ting,  og det er mindre som kan gå i stykker.

Ytelse

Som ytelsestestene viser så er de to utgavene veldig jevnbyrdige. Det skulle bare mangle siden de har samme prosessor. Vi hadde kanskje trodd at Pro-modellen var litt vassere på grunn av hurtigere RAM, men det var den ikke. Tvert imot.  Det kan ha vært forskjellen mellom 120 og 90 Hz oppdatering som avgjorde. Uansett: Det er lite å si på ytelsen.

Vi konstaterer at begge modellene har WiFi 6 og Bluetooth 5.1, som seg hør og bør. Det følger med en 30 watt hurtiglader til begge telefonene. Pro-modellen kan også lades trådløst med hele 30 watt, men laderen må kjøpes separat for 829 kroner.

Eget OS

OnePlus vil gjerne si at de lager sitt eget operativsystem. OxygenOS er nok mer et skall på Android, selv om de sier at det er dypt integrert. Det er bra, men ikke bedre enn det Samsung og Huawei lager. Bare litt forskjellig.

Å vedlikeholde sitt eget skall i stedet for å bruke standard Google krever ressurser, men det  er en måte å skille seg ut og tilføre funksjonalitet.

Konklusjon

OnePlus 8 Pro.

Begge de to nye OnePlus telefonene imponerer. De gjør det selskapet har klart å gjøre de siste årene, nemlig å gi folk god valuta for pengene. Selv om den lave kronekursen og bedre teknologi gjør det vanskelig å være like rimelige som før.

Oneplus 8.

Begge telefonene har svært høy ytelse og en fantastisk skjerm. Det er fornuftig å flytte selfiekameraet inne i telefonen og droppe mekanikken som heiser det opp. Det regner vi med var en praktisk avgjørelse fordi det har kostet reparasjoner.

Kameraene er fra gode til svært gode. Selv om vi hadde ønsket oss et periskopmontert telekamera. Og så må selskapet jobbe videre med nattfoto. Når det er passe mørkt er bildene gode nok, men når det er skikkelig mørkt så er det Apple, Huawei og Samsung som gjelder.

OnePlus 8 OnePlus 8 Pro
   
Pluss Pluss
5G 5G
Rimelig i forhold til ytelse Rimelig i forhold til andre toppmodeller
Ingen dybdesensor Særdeles god skjerm med 120 Hz
Veldig god skjerm Veldig god og høy lyd
Bra skjerm med 90 Hz God batterikapasitet
  Kan lade trådløst med 30 watt
   
Minus Minus
Lite imponerende makrokamera Ikke så god pris/ytelse som for et par generasjoner siden.
  Hybridtelefoto ikke i toppklassen
   
 Karakter 7 Karakter 8

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen