OpenOffice.org 3.0 beta 1

OpenOffice.org 3.0 beta 1

Vi tok en første titt på Windows-utgaven av OpenOffice.org 3.0 beta 1. Installasjonsfilen var på nærmere 150 megabytes. Men installasjonen gikk behagelig raskt. Etter å ha valgt komponenter fra menyen over (eller sagt ja til alt), tok det bare et minutt eller to før alt var på plass.

Du kan velge at de fleste Microsoft Office-filene skal åpnes i OpenOffice.org.

Startsenteret, som konstant ligger i bakgrunnen, har fått en ansiktsløfting.

Calc er OpenOffice.org-svaret på Excel. Den fremstår som enkel og intuitiv å bruke, men den er litt uvant for en Excel-bruker. Vi slet litt med å finne frem importmuligheter, men det fungerte godt å klippe ut tabeller fra internett og lime de inn i regnearket.

Vårt foreløpige førstetinntrykk er at Calc er et godt alternativ for dem som lager et regneark fra grunnen av, og så må man trolig se litt nærmere på om dette er godt nok til å importere avanserte maler laget i Microsoft Excel.

Word-alternative i OpenOffice.org, Writer, satte vi på en liten utfordring. Vi lastet ned et tilfeldig Word 2007-dokument (docx) fra weben og sammenlignet visningen i OpenOffice.org 3.0 beta 1 med visningen i Word 2003 med Microsofts kompatibilitetspakke for Office 2007-formatene.

Selv om dette tross alt er ganske enkelt dokument, som først og fremst består av tekst, lister og et par bilder, så vi raskt at ikke alt er slik det bør være. Spesielt gjalt det en av listene.

Slik ser listen ut i Microsoft Word.

Slik ser listen ut i Writer. Mens teksten i Word har fonten Calibra, noe som også oppgis i Writer, vises den i Writer med en font som har serifer.

Verre er det likevel at det andre nivået i listen er forskjøvet, ved at det settes inn et blankt punkt a. Dette kan skape betydelige vanskeligheter for brukere som ikke er klar over problemet, for eksempel dersom to brukere over telefon skal sammenligne listen, men viser den i to ulike klienter.

Impress innholder ikke så mange store nyheter – programmet både ser og fungerer nesten identisk med Powerpoint i Microsoft Office 2003. Plasseringen av lysbildemal-listen på høyre side og knapperader under lysbildet vil få Powerpoint-brukere til å føle seg hjemme. Impress har en brukervennlig wizard som blant annet leder deg igjennom blant annet tidsstyring av visningen, noe ikke Powerpoint har.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Til toppen