OpenVMS endelig klar for Itanium

HP vil straks kunngjøre en oppgradert utgave av OpenVMS, med støtte for Itanium-prosessoren.

HP vil straks kunngjøre en oppgradert utgave av OpenVMS, med støtte for Itanium-prosessoren.

OpenVMS er en videreføring av operativsystemet som salige Digital (kjøpt av Compaq i 1998 og fulgte med Compaq til HP i 2002) kjørte på sine VAX-maskiner og Alpha-prosessorer. OpenVMS og Alpha har en forholdsvis stor etablert kundebase, og HP har lenge erkjent behovet for å tilby OpenVMS på Itanium, spesielt etter at den siste oppgraderte Alpha-prosessoren (EV7z) ble sluppet i august i fjor.

En betautgave av OpenVMS for Itanium ble prøvekjørt i fjor, og det var ventet at en endelig utgave, døpt versjon 8.2, skulle gjøre leveringsklar i løpet av andre halvår 2004 (se artikkelen HP-modul dobler serverytelsen fra mai i fjor). Arbeidet med å overføre OpenVMS til Itanium startet for tre og et halvt år siden, ifølge CBROnline.

Hewlett-Packard har varslet en større begivenhet i morgen, 18. januar, med lansering av nye Itanium-servere, og det har vært antatt at den offisielle lanseringen av OpenVMS 8.2 ville komme samtidig. En lekkasje til News.com bekrefter dette.

Ifølge denne lekkasjen vil OpenVMS 8.2 kunne kjøres på både Alpha- og Itanium-servere. Den vil tilbys i tre utgaver: «Foundation» for den nedre enden, «Enterprise» med bedre pålitelighet og driftsverktøy, og «Mission-Critical» med støtte for klynger. Klyngestøtten gjelder opptil 16 maskiner, og gjelder også blandinger av Alpha og Itanium, opptil åtte av hver i hver klynge.

Foundation-utgaven vil tilbys fra to-prosessor Itanium-servere og oppover.

Markedsføringen av OpenVMS 8.2 vil vesentlig rettes mot den eksisterende kundebasen. En kompliserende faktor er at programvaren må rekompileres for Itanium. HP vil tilby et verktøy for å sørge for overgangen i de tilfeller der man ikke har tilgang til den opprinnelige kildekoden.

En ny per prosessor-lisensmodell skal bidra til å gjøre overgangen så enkelt som mulig for kunder som vil oppgradere fra Alpha til Itanium. Mange er spent på hva slags ytelsesgevinster OpenVMS for Itanium vil innebære. Lekkasjen til News.com sier bare at det på lang sikt vil være rimeligere å kjøre infrastruktur på Itanium enn på Alpha.

OpenVMS 8.2 innebærer at Itanium-servere får fire operativsystemer, siden de allerede kan kjøre HP-UX, Linux, og Windows Server.

    Les også:

Til toppen