Opera 3.1: Glimrende ytelse, men fortsatt umoden

digi.no har testet den norske nettleseren Opera 3.1. Til tross for noen svakheter, virker produktet svært lovende. Spesielt brukere med mindre raske maskiner, vil glede seg over Opera.

digi.no har testet den norske nettleseren Opera 3.1. Til tross for noen svakheter, virker produktet svært lovende. Spesielt brukere med mindre raske maskiner, vil glede seg over Opera.

Den norske nettleseren er først og fremst kjent for sin kompakte størrelse. Det er da heller ingen tvil om at programmet tar liten plass på harddisken i forhold til for eksempel Netscape Communicator og Microsoft Internet Explorer (IE). Den komplette installasjonen av Opera bruker bare 2,4 MB harddiskplass, altså noe de fleste har muligheten til å ofre. Det skal likevel innrømmes at konkurrentenes nettlesere har til dels mye større funksjonalitet enn Opera, men spørsmålet er om man egentlig har bruk for alt dette.

Installasjonen av Opera er enkel. Start installasjonsprogrammet, velg plassering av programfilene, og resten går av seg selv.

Når man starter opp Opera for første gang, blir man spurt om man vil registrere programmet, eller om man vil evaluere programmet i en periode på 30 dager. Har man ikke kjøpt registreringskoden, må man velge det siste alternativet.

Etter den eventuelle registreringen, kommer man inn i selve nettleseren. Opera består av et hovedvindu hvor flere vinduer kan åpnes inni. Fra begynnelsen av åpnes fire slike undervinduer, tre beregnet for Web-sider og en med oversikten over bokmerker. Man kan likevel fjerne eller opprette flere slike vinduer etter ønske.

Fordelen med å samle alle vinduene innenfor ett hovedvindu, er selvsagt at de blir lettere å holde styr på. "Surfevinduene" blir bare overlappet av andre surfevinduer. Det som savnes, er en verktøylinje tilsvarende den man finner i Eudora 4, som gjør det enklere å navigere mellom vinduene. Dette er nærmest en kopi av verktøylinjen i Windows 95, men den tar for seg kun de interne vinduene i applikasjonen.

Det man først og fremst legger merke til med Opera, er hvor rask den er. Spesielt merker man dette når man kjører endel andre applikasjoner på PC-en samtidig. Dette kommer for en stor del av at Opera bruker lite minneressurser, men det virker også som om programmet har et lavt forbruk av CPU-tid. På en Pentium 166 MMX-maskin med 32 MB minne bruker Opera betydelig kortere tid enn de nevnte konkurrentene på å vise fram vanlige web-sider, spesielt de som inneholder grafikk. Igjen skyldes dette at programmet ikke bruker opp alt minnet på ting brukeren sjelden benytter seg av, men i stedet bruker ressursene på å oversette HTML-koden. Selv på en gammel 386SX-basert PC med 8 MB minne, skal Opera fungere tilfredsstillende. digi.no har desverre ikke fått testet dette.

Opera har innebygde klienter for e-post og Usenet nyhetsgrupper. E-post-klienten er foreløpig svært begrenset. Man kan ikke motta e-post, og e-posten man kan sende kan kun inneholde ren tekst. Opera Software lover en mer komplett e-post-klient i neste utgave av Opera.

Nyhetsgruppeklienten er derimot bedre. Den støtter HTML til en viss grad, bilder legges i hurtiglageret og representeres ved hjelp av lenker i artiklene. Bildene kommer fint frem når man trykker på lenkene. På dette området er kanskje Opera bedre enn nyhetsklienter som Free Agent, som må bruke eksterne programmer for å vise fram bilder. Men dette er kanskje et spørsmål om smak og behag. Ellers er nyhetsklienten temmelig enkel, men dekker de grunnleggende behov de fleste måtte ha. Noen som kanskje kan savnes er filtrering, samt generelt mer fleksibel håndtering av artiklene. Men dette vil sikkert komme etterhvert som programmet utvikles.

Det er først og fremst som nettleser Opera har gjort suksess. Men programmet er likevel ikke perfekt. Spesielt i forbindelse med skjemaer på web-siden har digi.no merket at nettleseren får problemer. Eksempler på dette er at Opera ikke gir respons på linjeskift i enkelte søkeskjemaer og at man noen ganger ikke kan skrive inn i skjemaer uten å starte opp Opera på nytt.

Opera har ikke støtte for Java og endel andre mer avanserte funksjoner som begynner å bli vanlige. Likevel har Opera tilstrekkelig funksjonalitet for å lese de fleste web-sider man kommer over på nettet. Undertegnede vil derfor anbefale Opera som nettleser for alle som ikke har svært raske maskiner, eller som kan klare seg uten støtte for Java, dynamisk HTML, ActiveX og liknende. Noen av disse egenskapene, blant annet Java, vil imidlertid bli inkludert i neste utgave av Opera.

En 30-dagers evalueringsutgave av Opera kan blant annet hentes ned fra Opera Softwares nettsted. Å registrere Opera koster 35 dollar, omtrent 265 kroner.

Til toppen