Opera 4.0 med beta i august

Opera Software er i full gang med utviklingen av den neste utgaven av selskapets nettleser, Opera 4.0. Den første betautgaven er sannsynligvis klar i august

Opera Software er i full gang med utviklingen av den neste utgaven av selskapets nettleser, Opera 4.0. Den første betautgaven er sannsynligvis klar i august

Håkon Wium Lie, teknologisjef ved Opera Software, forteller til digi.no at den neste utgaven av Opera sannsynligvis vil bli versjon 4.0. Det skal gjøres en rekke forbedringer i nettleseren og flere av endringene vil være store.

Opera Software har alltid vært opptatt av å følge standardene for weben nøye. Opera gjør det derfor ofte svært godt i tester på kompatibilitet med for eksempel CSS (Cascade Style Sheets). Wium Lie, som kommer fra en 20 prosent-stilling i Neo Interaktiv (i dag Icon Medialab), er forøvrig mannen bak stilsettspesifikasjonene utarbeidet ved W3C i Sveits.

I Opera 4.0 skal det bygges inn støtte for XML, CSS2 og HTTP 1.1, selv om Wium Lie innrømmer at støtte for for eksempel XML ikke er det som først vil berøre flertallet av brukerne.

Til det er XML altfor lite utbredt, foreløpig.

En del brukere er misfornøyde med Opera fordi nettleseren ikke viser alle websider på samme måte som Internet Explorer eller Netscape Navigator. De to nevnte nettleserne har en del måter å vise fram innhold på som ikke er i henhold til standardene. Wium Lie mener at årsaken til at mange sider ser merkelige ut i Opera, skyldes at de to andre nettleserne er mye mer utberedt, slik at webdesignerne ofte konsentrerer seg om at sidene skal se bra ut i disse, uten å tenke på standarder eller at det finnes brukere av andre nettlesere som ikke viser fram sidene på samme måte som IE og Navigator.

Wium Lie forteller videre at Opera Software fortsatt vil holde fast ved å støtte standardene så godt som overhodet mulig, men han forteller at Opera har innebygget såkalte feildeteksjonsmodi som oppdager vanlige feil på websidene og tar hensyn til disse.

Wium Lie forteller også at Netscape nylig meldte at mye av den gamle kildekoden til Navigator vil bli kastet i forbindelse med neste utgave av Navigator, som er basert på Mozilla-prosjektet. Netscape vil heretter fokusere mye kraftigere på W3Cs standarder og droppe støtten for en del eldre, proprietære løsninger. Wium Lie mener at dette er en klar fordel også for Opera-brukerne, fordi mange nettsteder da må gjøre endringer i koden på websidene for at de skal se bra ut i den kommende utgaven av Navigator - og dermed også Opera.

Den innebygde e-postklienten i Opera er kanskje den svakeste egenskapen i dagens utgave. Wium Lie lover derfor at en kraftig forbedret e-postklient vil være inkludert i den neste utgaven av nettleseren. Opera Software har som mål å lage denne så bra at Opera Software vil bruke den internt også. Dette betyr at det blir en applikasjon egnet for brukere som mottar og sender store mengder e-post hver dag.

Også brukergrensesnittet vil få en ansiktsløftning og mer funksjonalitet. Men teknologisjefen sier at dette er såpass uferdig ennå at det ikke har noen hensikt å gå inn på detaljer. Mange av endringene vil være basert på ønsker og innspill fra dagens Opera-brukere, og Opera Software går nå gjennom dette for å finne ut hva som bør gjøres.

Lars Chr. Frelsøy, business development manager ved Opera Software, forteller at Opera 4.0 kommer til høsten, antagelig med en første betautgave i august.

Til toppen