UTVIKLING

Opera Dragonfly er ferdig utvokst

Utviklerverktøy lanseres etter tre års utvikling.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. mai 2011 - 11:45

Opera Software kunngjorde i dag at selskapets verktøysett for utviklere, Opera Dragonfly, er moden nok til å bli offisielt lansert. Dette skjer nesten tre år etter at den første testversjonen ble gjort tilgjengelig, noen måneder etter at navnet ble avslørt i et fotografi i en digi.no-artikkel.

Opera Software kaller Dragonfly for en hybrid webapplikasjon. Den er en del av Opera-nettleseren, men den nyeste versjonen lastes ned fra weben i det den startes.

De fleste moderne nettlesere har mer eller mindre integrerte utviklerverktøy. Hvilket man bør velge, avhenger av hva man trives best med. For eksempel ser det ut til at mange velger å bruke Firefox med Firebug-utvidelsen i forbindelse med utvikling, selv om de ikke nødvendigvis foretrekker Firefox til annen bruk.

Opera Software mener at Opera Dragonfly har noe ekstra å tilby, særlig til webdesignere. Verktøyet har en egen seksjon med verktøy som skal kunne hjelpe designere med å lage bedre websider. Dette inkluderer blant annet fargevelger som skal gjøre det enkelt å utføre nøyaktige fargesammenligninger og som har mulighet for lagring av paletter til senere bruk. Det skal også være mulig å studere endringer av fonter- og stiler i sanntid. Dessuten støttes debugging av SVG (Scalable Vector Graphics).

Utviklerverktøyet Opera Dragon er tett integrert med Opera-nettleseren. <i>Bilde: Opera Software</i>
Utviklerverktøyet Opera Dragon er tett integrert med Opera-nettleseren. Bilde: Opera Software

Opera Dragonfly har også støtte for fjerndebugging, noe som kan være spesielt nyttig dersom man lager websider for mobiltelefoner eller andre typer enheter. Opera Dragonfly skal da kunne knyttes Opera Mobile og la debuggingen foregå direkte på enheten som benyttes. Dragonfly skal også kunne maskere seg som andre nettlesere for å gjøre det enklere å sikre kryssplattform-kompatibilitet.

Opera Dragonfly inkluderer også en rekke verktøy som man kan finne tilsvarende produkter fra andre leverandører. Dette inkluderer inspeksjonsverktøy for både DOM (Document Object Model), nettverksbelastning, ressurser og lagring, i tillegg til JavaScript-debugger.

Siden den nyeste versjonen av Opera Dragonfly alltid følger med Opera, så også denne fullmodne utgaven allerede tilgjengelig for brukerne. Den kan åpnes ved at man går inn på en webside, høyreklikker på websiden og velger «Inspiser element» fra kontektsmenyen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.