Opera gir Internett på billige mobiler

Med en ny mini-versjon graver Opera seg nedover i det langt større markedet for billigere mobiler.

Med en ny mini-versjon graver Opera seg nedover i det langt større markedet for billigere mobiler.

Nettleseren til Opera Software er den mest avanserte man får for mobile enheter, men den fungerer bare på de dyrere smart-mobilene, noe som har begrenset Operas muligheter.

Nå tar Opera et nytt steg nedover i markedet. I dag lanserte selskapet Opera Mini, en nettleser som skal kunne fungere på de aller fleste telefonene som takler Java. For mini-versjonen av Opera er Java-basert.

Nettleseren har dog en del begrensninger, blant annet vil ikke sikre (SSL-baserte) nettsider kunne vises.

Opera har inngått en avtale med TV2 om et prøveprosjekt. TV2 vil tilby Opera Mini gratis til alle som sender en SMS til 1984, og samtidig kjøre en markedskampanje for sine mobile tjenester. Reklameinntektene og annen omsetning, for eksempel ringetoner, som disse tjenestene genererer, skal deles med Opera.

– Opera Mini gir full tilgang til all informasjon på Internett, i et godt lesbart format, forklarer markedsdirektør Rolf Assev i Opera til digi.no. – Begrensningen ligger i at ikke alle slags tjenester, for eksempel noen banktjenester og andre som krever en høy grad av sikkerhet, vil kunne formidles. Opera Mini er ikke en erstatning for den fulle versjonen av Opera, men det er en klient som lar deg få tak i informasjon på nettet.

Opera Mini frigjør dermed brukere av rimeligere mobiltelefoner fra kun å måtte forholde seg til WAP.

– Jeg har prøvd den selv i flere uker, og merker at jeg bruker den mer og mer, sier Assev. – Den gir tilgang til alle informasjonskildene jeg trenger.

Opera Mini innebærer at Opera kan prøve ut nye forretningsmodeller.

– Tidligere har vi vært begrenset til lisenser per levert eksemplar. Opera Mini lar oss prøve ut nye forretningsmodeller i samarbeid med innholdsleverandører. TV2-modellen er en type. Vi kan også tenke oss å skreddersy en versjon av Opera Mini slik at den bare kan hente informasjon fra et begrenset antall nettsteder, og tilby innholdsleverandører å dele abonnementsinntekter.

Assev sier prøveprosjektet med TV2 er «et utrolig viktig testprosjekt».

– Det vil vise oss hvordan folk reagerer på ideen og hvordan de bruker denne nye muligheten. Her vil reaksjonene i Norge danne grunnlaget for hvordan vi presenterer Opera Mini for resten av verden.

Til toppen