FORBRUKERTEKNOLOGI

Opera innfører gratis, innebygget VPN

I tillegg får nettleseren annonseblokkering og en fiffig videoknapp.

21. apr. 2016 - 09:56

Opera Software introduserer i dag VPN-klient (virtuell privat nettverk) innebygget i sin nettleser til desktop. Selskapet oppgir at de er først blant de etablerte nettleserne med dette.

Riktignok skorter det ikke på VPN-muligheter i konkurrerende nettlesere, men da basert på utvidelser levert av tredjepart. Her er det Opera selv som står for tjenesten, som stammer fra oppkjøpet av SurfEasy i fjor.

Enda viktigere er det at funksjonen ikke koster noe, og det er heller ingen begrensninger på datamengden som passerer gjennom tjenesten.

Det skal være rikelig med kapasitet i bakkant, ytelsen skal det ikke være noe å si på, forteller det norske teknologiselskapet til digi.no.

Fra i dag er funksjonen på plass i den såkalte developer-versjonen, altså steget før beta. Normalt går det seks uker før nyheten dukker opp i vanlig eller «skarp» utgave, eller det Opera omtaler som «stable release».

VPN-funksjonen blir av Opera markedsført som et personvern-hevende tiltak, som gir bedre sikkerhet blant annet for brukere som kobler seg til offentlige trådløse nettverk. De er også opptatt av at funksjonen kan gi adgang til innhold som ellers kan være utilgjengelig i form av regionale begrensninger.

Datatrafikken er for øvrig beskyttet med 256-biters kryptering, kan Opera fortelle.

Flere godbiter

Nyheten kommer i tillegg til flere funksjonelle forbedringer i Operas nettleser den siste tiden.

I forrige måned innførte de også muligheten for å blokkere annonser. Det er mer på gang.

– Vi har ikke gjort noe stort nummer ut av det, men i beta-nettleseren lanserte vi for få dager siden også en ganske fet funksjon kalt «video pop-out». Er du på et nettsted som for eksempel Youtube, så kan du løsne videoen ved å klikke på et lite ikon. Da får du filmen i et vindu utenfor nettleseren og kan se på den mens du fortsetter å surfe, forklarer Henrik Gustav Faller, kommunikasjonssjef i Opera Software.

Videoklipp kan du nå
Et fellestrekk er at funksjonaliteten blir bakt inn. De krever ikke utvidelser eller såkalte extentions.

– Vi jobber hardt med å lage funksjoner som gjør at vi skiller oss ut og kan tilby en bedre brukeropplevelse, sier Faller til digi.no.

Mobilutgaven er ikke glemt. Tilbudet om VPN og annonseblokkering er på vei også til iOS-versjonen. Her gjenstår noe bugfiksing før utrulling i Apple App Store.

Begge deler har Opera tilbudt fra tidligere etter oppkjøpet av Surfeasy, men nå skal de to funksjonene samles i én og samme app.

Surfeasy-appene (som også er tilgjengelig, men koster en slant i App Store) har større utvalg av valgfrie proxy, som lar deg velge noder fra en rekke land i verden enn det Opera starter med nå, men antall land/proxyer skal utbedres etter hvert som brukermassen øker, ifølge Faller.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.