JUSS OG SAMFUNN

Opera kan ha inngått forlik med Microsoft

Opera har inngått et forlik med en ukjent selskap og fått en utbetaling på 88 millioner kroner. Det kan være Microsoft.

18. mai 2004 - 11:09

Opera Software sendte i dag ut følgende uvanlige børsmelding:

Opera Software ASA har inngått en forlik med et internasjonalt selskap som resulterer i en utbetaling til Opera på 12,75 millioner dollar. Den andre parten er ikke en kunde av Opera og forliket har ingen negative effekter på fremtidig inntjening. Hele beløpet vil regnskapsføres i andre kvartal.

12,75 millioner tilsvarer 88 millioner kroner eller over fire ganger omsetningen til Opera i første kvartal.

digi.no ringer Opera og blir satt over til sjefsteknolog Håkon Wium Lie. Vi får lov til å gjette i vei mens Lie stort sett svarer nei.

Ifølge Lie er det ikke snakk om en patentstrid, piratkopiering eller krav på teknologiske rettigheter om teknologi. Ei heller handler striden om merkenavn. Opera har heller ikke solgt noen eiendommer og selskapet har heller ikke sagt fra seg noe.

- Vi fremmet et krav mot et selskap og inngikk et forlik før det ble rettssak. Saken er ikke kjent fra før og er heller ikke omtalt i prospektet, forteller Lie til digi.no.

Lie er i svært godt humør.

- Dette ekstraordinære inntekter som gir oss et handlingsrom som vi ellers ikke hadde hatt. Det blir kronesis på alle ansatte i dag, vi liker ikke å bruke unødig med penger, sier han og ler.

Nettavisen dn.no spekulerer i at det kan være Microsoft, for Opera har tidligere slitt med at Microsoft MSN-sider sjekket hvilken nettleser man brukte og sperret Opera ute.

    Les også:

På sine nettsider forteller Lie at Microsofts MSN-tjeneste med vilje legger hindringer i veien for at sidene skal vises korrekt med Opera. Etter mye prøving og testing har han kommet til at det er et spesielt stilsett (CSS) som lastes når sidene lastes ned med Opera. Dette stilsettet inneholder en feil som gjør at deler av innhold blir uleselig. (Lie er kreditert oppfinnelsen av CSS-standarden.)

Microsoft har i den senere tid betalt seg ut av en rekke søksmål, blant annet de mangeårige kranglene med Sun og AOL. For Microsoft sliter fremdeles med monopol-anklager i EU.

Microsoft nye vilje til å rydde opp kan ha utløst en krav og en utbetaling.

Lie vil ikke kommentere spekulasjoner om enkeltselskaper.

Men digi.no reverserer spørsmålet og spør om Opera og Microsoft har hatt noen kontakt om kodingen av MSN. Dette ganske normale spørsmålet som Lie ellers ikke skulle ha noen grunn til å tie om, vil han ikke besvare.

Han sier bare kryptisk: " Microsoft har ryddet opp mye, men det er fortsatt noen Opera-versjoner om ikke fungerer".

Når digi.no spør "Kan vi forvente at dette blir løst i nær fremtid?", sier Lie at han "dessverre ikke kan kommentere dette".

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.