Opera lanserer ny mobilnettleser

Men også konkurrentene er aktive i disse dager.

Opera lanserer ny mobilnettleser

Men også konkurrentene er aktive i disse dager.

Opera Software kunngjorde i dag at Opera Mobile 10 nå er tilgjengelig for mobiloperatører og mobilprodusenter. Den kan kjøres på plattformene Android, BREW, Symbian S60 og Windows Mobile.

Nettleseren har vært tilgjengelig i en offentlig betaversjon siden begynnelsen av november. Det har foreløpig ikke kommet noen ferdig versjon av Opera Mobile 10 som enkeltpersoner kan laste ned eller kjøpe. Betaversjonen er fortsatt tilgjengelig, men bare til Windows Mobile og Symbian. Ifølge Opera Software er det fortsatt begrensninger ved Android og BREW som hindre massedistribusjon til konsumenter.

Opera Software kunngjorde i dag også et nytt, kryssplattform rammeverk for brukergrensesnittet til Opera Mobile. Dette skal gjøre det enklere for mobiloperatører- og produsenter å tilby det samme brukergrensesnittet i Opera Mobile på tvers av mange ulike mobiler.

Opera Mobile 10 med samme brukergrensesnitt på fire ulike mobilplattformer.
Opera Mobile 10 med samme brukergrensesnitt på fire ulike mobilplattformer.

- Fordi ingen operatør bare tilbyr én type mobiltelefon, har Opera utviklet en ny brukergrensesnitt-løsning som kan rulles ut på mange telefoner og plattformer, sier Opera-sjef Jon von Tetzchner i en pressemelding.

Opera Software er likevel ikke alene om å tilby nettlesere til mobiltelefoner.

Mobilnettleseren Skyfire kom i går i versjon 1.5. Med denne loves bedre gjengivelse av webinnhold, spesielt på mobiler med relativt høyoppløst skjerm.

Brukergrensesnittet til netleseren skal nå være mer fingervennlig ved bruk på mobiler med berøringsskjerm. Kinetisk rulling skal gjøre panorering av skjermbildet jevnere.

Nettleseren har nå også fått støtte for fullskjermsmodus, slik at webinnholdet blir vist uten elementer fra brukergrensesnittet. Nettleseren skal dessuten ha støtte for Flash 10.

Foreløpig er Skyfire 1.5 bare tilgjengelig for Windows Mobile, men det loves at en versjon for Symbian S60 3rd og 5th edition skal være rett rundt hjørnet. Da får nettleseren også støtte for Symbian-mobiler med berøringsskjerm.

Skyfire kan lastes ned fra denne siden.

Også Mozillas nettleser for mobiler, kjent under kodenavnet Fennec, begynner å nærme seg en endelig versjon. Den første lanseringskandidaten skal etter planen komme i neste uke. Det forteller Jay Sullivan, sjef for mobilområdet hos Mozilla til News.com.

Faktisk har Mozilla allerede kommet med en mobilutgave av Firefox. Den kjøres på Nokia N900-enhet, men dette er en lettvektsutgave av nettleseren som nå nærmer seg lansering. Foreløpig bare til Maemo-plattformen, som N900 bruker.

Ifølge Sullivan er Windows Mobile-utgaven at Fennec fortsatt på alfastadiet, men at den etter planen skal lanseres i første halvdel av 2010.

Mobilutgaven av Firefox bygger på samme motor som Firefox for pc-er, det vil si Gecko. Derfor vil den også ha mye av den samme funksjonaliteten. Dette inkluderer blant annet stedbestemmelse, integrasjon med mobilen akselerometer og mulighet for å lage data i frakoblet modus.

Ifølge Sullivan planlegges det mye ny funksjonalitet i 2010. Dette inkluderer støtte for multitouch-grensesnitt, støtte for haptisk feedback, mulighet til å kontrollere et kamera, støtte for akselerert 3D-grafikk gjennom WebGL, innebygd støtte for synkroniseringstjenesten Weave, raskere kjøring av JavaScript og ikke minst støtte for Electrolysis, Mozilla prosjekt for å fordele oppgaver som brukergrensesnitt, faner og plugins på forskjellige prosesser.

Til toppen