RESULTATERFINANS

Opera stiger kraftig

Båndbredde og markedsverdi skyter i taket etter nye gigantavtaler.

1. juli 2009 - 11:19

Norges eneste gjenværende IT-gigant fortsetter oppgangen og scorer stort i sommervarmen. Nå gjør Opera Software et kraftig byks på børsen.

Bare i går spratt aksjekursen opp 13 prosent. På et døgn har selskapets markedsverdi dermed økt med over 450 millioner kroner.

Grunnen er nye store avtaler og et definitivt gjennombrudd i USA. Opera har fått avtale om å levere Opera Mini til en av de aller største nordamerikanske mobiloperatørene.

Hvilken aktør det er snakk om er fortsatt holdt hemmelig, men det er en av de fire største mobilselskapene i USA. Det bekrefter kommunikasjonsjef Tor Odland ovenfor digi.no.

Ifølge Finansavisen har Opera fått avtale med enten Verizon med sine 82 millioner abonnenter, AT&T med 78 millioner, Sprint (50 millioner) eller T-Mobile som i USA har 33 millioner abonnenter.

- Det er ikke alltid slik at kundene våre ønsker å si hvem de er. Det handler om knivskarp konkurranse mellom operatørene, som derfor ofte ønsker å holde på nyheten frem til produktet lanseres, forklarer Odland til digi.no.

Han kan ikke si særlig mye om avtalens størrelse, annet enn at det dreier seg om millioner av kunder som vil få Opera Mini pre-installert på en rekke forskjellige håndsett.

- Denne avtalen er strategisk viktig for oss. Vi har hatt avtaler om leveranse av Opera Mini til mindre amerikanske operatører tidlkigere, men dette er en avtale som er mer omfattende, legger han til.

Opera inn i set-top bokser

En annen viktig avtale ble kunngjort så sent som denne onsdagen. Opera Software har skrevet under kontrakt om leveranse av nettleseren deres med en «ledende» produsent av såkalte set-top bokser, også kjent som digitale tv-mottakere eller dekodere.

Heller ikke denne aktørens navn vil ennå bli frigitt.

- Dette gjelder dekoder-markedet, og denne produsenten får Operas såkalte SDK («software development kit», utviklingsplattform, journ.anm.) og tilpasser Opera for forskjellige produktkategorier. Det vil komme en serie produkter med Opera fra dem, forsikrer Odland.

- Opera kan brukes til så mye. Vår teknologi kan blant annet brukes til surfing via tv-en eller streaming av youtube- og annet videoinnhold. Opera kan også brukes til å kjøre menysystemer og drive hele boksen. Dette sier noe om fleksibiliteten til Opera, slår kommunikasjonssjefen fast.

Den samme SDK-en er dessuten på plass i mange av Ford sine biler. Phillips er en annen leverandør med avtale. Opera er på plass i elektronikkgigantens såkalte «Net TVs», der teknologien både brukes som nettleser og til streaming.

Sluker enormt med båndbredde

Opera Mini har i dag 25 millioner unike brukere i måneden, opplyser Odland. Det er i så fall kraftig opp fra de 18 millioner unike som Opera meldte om i februar.

Løsningen kan kjøre i Operas infrastruktur (eller driftes av kunden selv) og fungerer slik at nettsider komprimeres før innholdet sendes videre til brukerens Mini-nettleser på mobiltelefon. Fordelen er at mobilsurfingen blir raskere og krever mindre prosessorkraft enn ved vanlig direkte nettbruk.

Selskapet har plassert serverparker i USA, Kina, Norge og Polen for å ta unna all trafikken dette krever. Datasenteret i Polen skal driftes i samarbeid med TeliaSonera og ble åpnet så sent som i går.

Trafikken som går gjennom infrastrukturen er så stor at den utgjør mellom 10 og 20 prosent av all internettrafikk som går ut og inn i Norge.

Her kan du lese mer om Opera Mini i vår foto- og videoreportasje om produktet: Dette er Operas «hemmelige» våpen.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.