RESULTATERFINANS

Opera stupte 44 prosent

Ledelsen sikret seg kjempegevinst i god tid før smellen.

MILLIARDSMELL: Aksjonærene i Opera hadde ingen god dag i går, da selskapets markedsverdi ble nær halvert.
MILLIARDSMELL: Aksjonærene i Opera hadde ingen god dag i går, da selskapets markedsverdi ble nær halvert. Bilde: Oslo Børs/digi.no
12. feb. 2015 - 08:50

Opera Software ble gårsdagens store taper på Oslo Børs, etter å ha levert et overraskende svakt resultat og skuffende prognose for fremtiden.

Se også: Opera straffes hardt til tross for rekordkvartal

Motbakken som nettleser- og annonseselskapet særlig har møtt i Russland, deres største marked, var det få analytikere som hadde fått med seg.

Aksjekursen stupte i går ned fra 96,6 kroner til 54 kroner, eller drøyt 44 prosent. Aksjonærenes papirformue ble dermed redusert med seks milliarder kroner.

Dagen før Opera Software la fram tall for fjerde kvartal hadde selskapet en markedsverdi på 13,8 milliarder kroner.

Toppledelsen og primærinnsidere i selskapet kom heldigere ut, ettersom de sikret seg en kjempegevinst ved utøvelse av opsjoner og salg av aksjer i desember og janauar, skriver Dagens Næringsliv.

Avisen har regnet ut at konsernsjef Lars Boilesen, en av norsk næringslivs best betalte ledere, trolig fikk en opsjonsgevinst på rundt 28 millioner kroner.

Bakgrunn: Rekordlønn i Opera

Aksjene han solgte er blitt 13,8 millioner kroner mindre verdt siden 2. desember, da han la dem ut for salg. For de øvrige i ledelsen som utøvde opsjoner og solgte samme dag ville verdifallet vært på 9 millioner.

Primærinnsidere utøvde ytterligere en kvart million opsjoner den 5. januar i år. Ifølge Opera ble 43.751 av disse solgt. Hadde de vært solgt etter krakket onsdag ville gevinsten ha blitt redusert fra 3 til 1,3 millioner kroner, mener DN.

De har intervjuet Operas kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl, som påpeker at selskapet har et vindu hvert kvartal der innsidere har lov til å selge.

– Dette var det siste vinduet der Boilesen kunne innløse opsjonene, som ellers ville utløpt i 2014, sier Greve-Isdahl.

Det var elleve Opera-ansatte som solgte aksjer samtidig, men Oslo Børs mener det er lite som tyder på at det forelå innsideinformasjon.

– Det er såpass langt tilbake i tid, og med det vi vet nå kommer vi ikke til å lage noen sak på dette, sier børsens kommunikasjonsdirektør Per Eikrem til DN.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.