Opera «tjuvstarter» nettleser-valget

Hvilken nettleser er din favoritt, og hvorfor?

Opera «tjuvstarter» nettleser-valget
Hvilken nettleser vil du velge? Bilde: skjermbilde: Opera

EU tvang Microsoft til å innføre et nettleservalg for alle Windows-brukere i Europa som nå har Microsofts Internet Explorer (IE) som standard.

Avgjørelsen tolkes som en seier av norske Opera Software. Det var de som i 2007 klaget Microsoft inn for brudd på europeiske konkurranselover, og ba EU skille IE fra Windows.

Nettleservalget dukker snart opp som en obligatorisk oppdatering til brukere i 32 europeiske land, deriblant Norge.

I forkant av det egentlige valget, der IE-brukere må ta et standpunkt og velge blant 12 ulike nettlesere, har Opera startet sitt eget valg.

Dersom du må velge, hvilken nettleser vil du bruke?, spør Opera nå på sine egne nettsider.

Dette valget er åpenbart en gimmick, og de foreløpige resultatene av den høyst uoffisielle avstemningen kan på ingen måte tas særlig seriøst.

I skrivende stund har drøyt tusen brukere valgt Opera, som dermed leder klart foran Firefox (168 stemmer) og Chrome på tredjeplass med (145). Safari fra Apple har bare 20 stemmer, mens IE har enda færre. Det skilles ikke mellom ulike versjonsnummer.

Ut fra disse tallene ville Opera hatt en markedsandel på 73 prosent.

Til sammenligning er den faktiske (globale) brukerandelen deres på knappe 1,97 prosent, ifølge ferske tall fra StatCounter. IE har falt kraftig det siste året, men er fortsatt klart størst med over 54 prosent av brukerne, mens Firefox ligger på andreplass med snaut 32 prosent. De øvrige utfordrerne er Chrome med 6,65 prosent og Safari med 4,09.

Det som likevel gjør Operas avstemning interessant er kommentarene som brukerne legger igjen. Samtidig med nettleservalg skriver de hvorfor de velger som de gjør.

Mange Opera-entusiaster ser ut til å fremheve nettleserens hastighet eller ytelse, og enkelte er også så ærlige at de oppgir patriotisme som bakgrunn (nordmenn er i flertall blant de som har stemt).

Blant de som velger Firefox er det en overvekt som oppgir alle utvidelsene (plugins) og at nettleseren er basert på åpen kildekode som viktige grunner.

Chrome-brukere fremhever gjerne også ytelse og enkelhet, samt støtte for utvidelser.

Undersøkelsen ville naturligvis hatt langt større verdi dersom flere stemte. Derfor oppfordrer vi digi.no-lesere til å delta. Delta gjerne også i debatten her og begrunn hvorfor du velger som du gjør.