Opera tror ikke på nettlesertall

Opera-sjef Jon von Tetzchner mener at tall om bruken av forskjellige nettlesere, inneholder betydelige feil.

Opera-sjef Jon von Tetzchner mener at tall om bruken av forskjellige nettlesere, inneholder betydelige feil.

Det er spesielt tall om brukerandelen til Mozilla Foundations Firefox-nettleser Jon Stephenson von Tetzchner mener er urealistiske Men også tallene for Opera Softwares egen nettleser er ifølge von Tetzchner feil.

Til ZDNet UK sier von Tetzchner at tallene for Firefox er for høye, på grunn av nettleserens støtte for en teknikk som kalles ”prefetching”. Dette betyr at nettleseren kan laste ned sider som er lenket til en side brukeren besøker, allerede før brukeren bestemmer seg for å klikke på en av lenkene. Hvis disse lenkene fører til eksterne nettsteder, betyr dette at nettsteder som kanskje aldri får besøk av brukeren, likevel vil registrere forhåndslastingen som et besøk av en Firefox-bruker. Dette gjør at ikke bare nettleserstatistikken blir feil, men også tallet for unike brukere. Blant annet Google har aktivt tatt i bruk teknikker for å utnytte prefetching av websider.

von Tetzchner mener også at Operas andel er høyere enn det statistikkene antyder, fordi nettleseren ikke støtter prefetching og fordi Opera skal ha en mer effektiv mekanisme for mellomlagring av innhold (caching).

- Opera har en bedre caching-mekanisme slik at den ikke besøker nettsteder så ofte som andre nettlesere. Firefox har lagt til en mekanisme for forhåndslasting som Google har tatt i bruk. Dette øker antallet i statistikkene, sier von Tetzchner til ZDNet UK.

Dessuten er standardinnstillingen i Opera at den skal identifisere seg selv som Internet Explorer for å gjøre det enklere for brukerne å besøke nettsteder som i utgangspunktet krever at brukeren benytter Internet Explorer. Identifikatoren inneholder riktignok en henvisning til Opera, noe som gjør at mange statistikksystemer likevel vil telle den på riktig måte.

von Tetzchner mener selv at det finnes mellom 10 og 15 millioner aktive Opera-brukere. Nettleseren lastes ned mellom to og tre millioner ganger per måned. I tillegg leveres mobilutgaven av Opera sammen med en rekke mobiltelefoner, og mer enn én million mobilbrukere har selv lastet ned denne utgaven fra egne sider.

Men som Hames Governor, analytiker i RedMonk, sier til ZDNet UK, er også disse tallene preget av usikkerhet. Mange laster ned Opera uten at det er den foretrukne nettleseren, og Governor stiller også spørsmål om hvor mange av som faktisk benytter Opera-nettleseren som følger med deres mobiltelefoner.

digi.no skrev nylig en artikkel om nye tall fra nettleserstatistikken. I debatten ble også tall fra Dagbladet.no/Start.no og NRK.no oppgitt. De potensielle feilkildene i disse tallene inkluderer selvfølgelig det som nevnes i denne artikkelen.

Til toppen