Operatørene vil kontrollere mobilen

Snart er det teleoperatøren som avgjør funksjonalitet, utseende og applikasjoner på mobilen din.

Snart er det teleoperatøren som avgjør funksjonalitet, utseende og applikasjoner på mobilen din.

Telenor har allerede bestilt den første smarttelefonen fra Nokia med egen Telenor-knapp som leder rett inn på Telenors nettjenester. Telefonen heter Nokia 6680.

Nokia var tidligere svært restriktive med å la operatørene gjøre tilpasninger, men har nå endret strategi fullstendig, og sier dette er en positiv utvikling.

Maskinvaren inni og operativsystemet vil ligge fast, men det meste annet kan tilpasses av mobiloperatørene.

Teleselskaper som Telenor og Netcom kan heretter få egne ikoner, eget brukergrensesnitt, egen operatørmeny, de kan velge å ha med spesielle funksjoner og legge til applikasjoner.

Nokia vil komme med en rekke nye telefoner fremover, bygget på Series 60- operativsystemet, en versjon av Symbian. De vil gjøre det meget enkelt for operatørene å overføre sine tilpassinger fra en modell til neste.

Nokia tillater altså mye mer tilpassing fra operatørene nå. Men hvorfor har de endret strategien?

– Markedet endrer seg, tidene forandrer seg, nå høres jeg ut som Bob Dylan, sier Erich Hugo, produkt- og teknologisjef for Nokia i Skandinavia, unnvikende.

Men skyldes det leverandørpress eller teknologi som er vanskeligere for brukeren, eller at konkurrentene tilbyr tilpassing?

Ja, det skyldes press fra operatørene, og det skyldes press fra konsumentene. Vi hadde et tøft år i fjor. Konkurrentene våre strekker seg svært langt for å ta markedsandeler.

Nokias nye smarttelefoner vil tilby stadig flere nettjenester. Avanserte brukere vil finne frem til riktig oppsett av telefonene selv, men mange andre ville ellers få problemer.

Nokia ventet med å slippe fri tilpassingen til de var sikre på at dette ikke ville skade forretningen, men er positive til utviklingen nå, mener Hugo.

Smarttelefoner begynner nå å likne mer på PC-er enn tradisjonelle mobiler. Nokia sørger for maskinvare og en del grunnfunksjonalitet, mens nettoperatøren og brukeren selv i økende grad legger til funksjonalitet. Tidligere hadde man som kjent bare spillet Snake hvis telefonen ble levert med det, og Nokias SMS-chat ble lansert av selskapet selv og telefoner levert med det installert. På spørsmål om Nokia vil levere telefoner med skikkelig prateprogrammer, såkalt Instant Messaging, forklarer Hugo at det må tredjepartsleverandører lage. Nokia er ikke applikasjonsleverandør.

Nokia venter at markedet for smarttelefoner i 2005 vil bli 50 millioner. Inntil utgangen av januar hadde Nokia totalt solgt 20 millioner slike telefoner siden de begynte å lage dem.

– Markedet for spartphones vil eksplodere, mener Hugo.

Til toppen