TELEKOM

Operatører turer fram med falsk «4G»

Til og med HSPA+ markedsføres som «fjerde generasjon mobil».

4. nov. 2010 - 09:47

Flere amerikanske mobiloperatører er i ferd med å lansere det de kaller «4G» nettverk, og de anklager hverandre for feilaktig bruk av betegnelsen «4G».

Felles for dem alle, er at deres nettverk bygger på systemer som Den internasjonale teleunion ITU utvetydig stempler som «3G». ITU er de eneste med myndighet til å definere standarder trådløs kommunikasjon og sertifisere teknologier i henhold til disse standarder.

T-Mobile USA, som er hardt presset økonomisk, kjører en kampanje under slagordet «Amerikas største 4G-nettverk». I praksis har de oppgradert sitt 3G-nett til HSPA+. Argumentet deres er at denne oppgraderingen lar dem tilby mobilt bredbånd i opptil 8 megabit per sekund.

Dette er raskere enn de 6 megabit per sekund som Sprint Nextel tilbyr i sine Wimax-basert nett i New York og rundt 40 andre byer. Sprint Nextel markedsfører budskapet «her er ditt første 4G-nettverk».

I løpet av desember vil Verizon Wireless tilby tjenester i et LTE-basert nett i 38 amerikanske storbyer. Det tilbyr opptil 12 megabit per sekund, og markedsføres også som «4G».

ITU har lenge slått fast at ingenting kan kalle seg «4G» uten å tilby en båndbredde på 100 megabit per sekund. I et vedtak 21. oktober anerkjente de kun to teknologier som kompatible med deres offisielle definisjon av 4G, kjent som IMT-Advanced. Disse to teknologiene er henholdsvis LTE-Advanced og WirelessMAN-Advanced. Sistnevnte er også kjent som IEEE P802.16m, og populariseres følgelig til «Wimax 2». (Se artikkelen LTE er IKKE «4G».)

En artikkel i Wall Street Journal slår fast at mobiloperatørene bevisst sår forvirring om hva 4G faktisk er, og om hva som er den store forskjellen mellom 3G mobil og 4G mobil: T-Mobile, Sprint Sow Confusion Over '4G'.

En kommentar på MSNCBs populære Technolog anbefaler operatørene å kutte ut bruken av betegnelsene 3G og 4G, og i stedet gi forbrukerne konkret informasjon om hva slags båndbredde deres mobiltjenester faktisk tilbyr.

I Norge markedsfører Netcom et kommende LTE-nett, tilsvarende det til Verizon i USA, som «4G». Forbrukerombudet har reagert, og bedt Netcom forklare seg innen 12. november. I Forbrukerombudets brev til Netcom heter det blant annet:

«Vi har forståelse for at dere ønsker å kommunisere dette på en enkel måte overfor forbrukerne, og enkel kommunikasjon er viktig innenfor denne bransjen med en rekke begrep som er intetsigende for svært mange forbrukere.

«Samtidig er vi bekymret for at en forenkling av begrep i dag, kan føre til en forvirring når “ekte” 4G kommer. Bruk av ulike varianter av begrepet HD er et godt eksempel på dette.»

Artikkelen til Wall Street Journal avdekker hvordan de amerikanske operatørene anklager hverandre for falsk markedsføring av «4G». Matt Carter, «4G-sjef» i Sprint, sier om T-Mobile: «De dekker til 3G med en maske, og så later de som om det er 4G.»

Carter har selvfølgelig rett: Ingen andre enn T-Mobile USA har våget å kalle HSPA+ for «4G». Men han hopper over sitt eget forklaringsproblem: Sprints Wimax-nett er ikke bare selv et 3G-nett, det tilbyr også lavere båndbredde enn T-Mobiles HSPA+-nett.

AT&T, som oppgraderer sitt amerikanske nett med den samme HSPA+-teknologien som T-Mobile USA, avstår fra å bruke betegnelsen «4G», samtidig som de viser til uavhengige undersøkelser der det konstateres at de har Amerikas raskeste mobile bredbånd.

AT&T skal for øvrige lansere LTE neste år. De har ennå ikke bestemt seg for om de skal kalle dette tilbudet for «4G».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.