Opphavsrett forsinker fri Solaris

Sun holder tilbake Open Solaris på grunn av en opphavsrettslig gjennomgang av operativsystemet.

Sun holder tilbake Open Solaris på grunn av en opphavsrettslig gjennomgang av operativsystemet.

I forkant av en pressekonferanse i morgen har Sun lekket ut detaljer om sine planer for åpen kildekodeutgaven av operativsystemet Solaris til flere amerikanske aviser, blant dem Wall Street Journal og Computer Reseller News (CRN).

Da Sun i fjor luftet sine planer om å gjøre Solaris til åpen kildekode, ble det antydet at denne versjonen av operativsystemet ville være klar innen årsskiftet. En første komplikasjon var hvilken lisens fri Solaris skulle distribueres under. Sun ville ikke distribuere under GPL som Linux bruker, fordi det ville åpne for å inkorporere Solaris-teknologi direkte i Linux. Poenget med Open Solaris, som prosjektet heter, er nettopp å styrke Suns operativsystem i konkurransen med Linux. I forrige uke fikk Sun OSIs godkjenning for en egen lisens, kalt Community Development and Distribution License (CDDL).

    Les også:

En annen hindring var intern uenighet på øverste nivå i Sun med tanke på hvor mye teknologi som skulle frigis som åpen kildekode. Denne diskusjonen skal ha blitt løst tett opp under jul, med det resultat at alt som kan gjøres til åpen kildekode, vil komme som åpen kildekode. I praksis vil dette være hele Solaris 10, med unntak av drivere for utstyr fra tredjepart.

Solaris er et system som har vært utviklet gjennom to tiår. Suns utviklere går nå gjennom koden med lupe for å forsikre seg at selskapet ikke vil komme i skade for å frigjøre kode de ikke har rett til å distribuere som kildekode. Det vil ta noen måneder før dette arbeidet er fullført. Derfor vil man i morgen ikke få noen fast dato for når Open Solaris vil komme, bare en vag antydning om en gang i andre kvartal, heter det i lekkasjene.

Et eget nettsted for prosjektet, OpenSolaris.org, ventes åpnet i løpet av denne uka.

Her vil en første smakebit på Open Solaris gjøres tilgjengelig innen bare noen dager, i form av kode for en teknologi kalt DTrace Utility eller «dynamic tracing» (dynamisk sporing). DTrace er et nytt verktøy i Solaris 10 for å overvåke applikasjoner under kjøring, forebygge driftsstans, optimere ressursallokering og raskt gjenopprette systemet dersom noe likevel skulle krasje.

Selv om Open Solaris er forsinket, vil utgivelsen av Solaris 10 gå som planlagt. Det innebærer at Solaris 10 vil være klar for nedlasting fra 31. januar, og være tilgjengelig i DVD-form fra 7. mars.

Ifølge CRN vil egenskapen Linux Application Environment som gjør det mulig å kjøre Linux-applikasjoner direkte under Solaris, ikke være en del av den første versjonen av Solaris 10.

Til toppen