RESULTATERFINANS

Oppkjøpet av Skype en svinedyr tabbe

eBay betalte dyrt for Skype og nå går både Niklas Zennström og eBay selv på en milliard-smell.

2. okt. 2007 - 07:54

For to år siden bladde verdens største auksjonsnettsted eBay opp 2,6 milliarder dollar for å kjøpe et selskap som på det tidspunktet lot 75 millioner brukere ringe gratis over Internett.

eBay bekreftet i går at det har ennå ikke latt seg gjøre å finne fram til en inntektsbringende forretningsmodell for Skype.

Regnskapet for tredje kvartal gjøres opp med en ekstraordinær Skype-relatert avskriving på 1,4 milliarder dollar, og det er klart at gründerne bare får en brøkdel av de enorme utbetalingene de var lovet i kjøpskontrakten, forutsatt at de nådde noen minstemål i omsetning.

Målene er langt fra nådd. I 2006 skulle Skype omsatt for 200 millioner dollar: De greide bare 196 millioner. I siste kvartal, trass i at antall brukere har økt til 220 millioner, var omsetningen 90 millioner dollar, mot 1,83 milliarder for eBay som helhet.

eBay sier de har satt av 530 millioner dollar for å dekke sine forpliktelser overfor Skype-gründerne. Hadde de nådd omsetningsmålene, ville utbetaling vært over 1,7 milliarder dollar.

Zennström og medgründer Janus Friis går dermed glipp av hele 1,2 milliarder dollar - svimlende 6,4 milliarder kroner.

Fram til kjøpet av Skype hadde eBay for vane å bytte ut gründerne i selskapene de overtok, og sette inn sine egne folk. Skype var unntaket: Medgründer Niklas Zennström (bildet) ble sittende som toppsjef.

I går ble det slutt for Zennström som Skype-sjef.

Han får nådigst fortsette som ikke-arbeidende styreformann. Som ny toppsjef har eBay foreløpig konstituert sin strategidirektør Michael van Swaaij, mens headhunterne i Russell Reynolds har fått i oppdrag å finne en varig løsning.

Zennström sier hans plan alltid var å trekke seg ut av Skype, siden han er mer gründer enn administrator. Nå akter han å vie enda mer av sin tid til online-videoselskapet Joost som han opprett sammen med sin medgründer i Skype, Janus Friis, i 2006.

Analytikerne var i sin tid svært skeptiske til eBays kjøp av Skype, fordi ingen så noen umiddelbar fornuftig forretningsmodell. Da nyheten om Zennströms avgang og den ekstraordinære avskrivningen på 1,4 milliarder dollar ble kjent, reagerte børsen med å sende eBays aksjekurs i underkant av én prosent oppover.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.