Oracle: 20 prosent vekst er for «pingler»

Det oser optimisme av Oracles mektige president og finansdirektør Safra Catz.

Oracle: 20 prosent vekst er for «pingler»

Det oser optimisme av Oracles mektige president og finansdirektør Safra Catz.

Både toppsjef Larry Ellison og president og finansdirektør Safra Catz tok seg tid ved avslutningen av det enorme kunde- og partnerarrangementet Oracle World – 42 000 deltakere – til å snakke med analytikere.

Kommentarene, som er referert av blant annet Reuters og Market Watch, oser av optimisme.

Analytikerne var spesielt interessert i å høre om Catz og Ellison sto ved de optimistiske prognosene de oppga i september, blant annet sett i lys av advarsler fra Cisco om sviktende salg til banker som følge av den pågående kredittkrisen. En annen faktor til bekymring er analyseselskapet Gartners advarsler om at IT-avdelingene må lage to budsjetter for 2008, slik at de har en «plan B» i tilfelle økonomien går i stå.

Catz gjentok sin forsikring om at Oracle vil vokse med mellom 15 og 25 prosent i kvartalene framover. Presset på Ellisons løfte fra 2004 om vedvarende 20 prosent årlig vekst, sa hun:

– 20 prosent? Det er for pingler. Vi har holdt en veksttakt på 26 prosent.

Så la hun til:

– Vi går for 20 prosent. Skyter vi forbi et år, er det bare slik det er. Vi slår ikke ned på farten, og dere bør ikke vente at vi skal gjøre det.

Catz trakk paralleller mellom dagens allmenne økonomiske situasjon og den på slutten av 1990-tallet da Internett-boblen sprakk. Hun innrømmet at Oracle feilkalkulerte da de trodde de var immune mot den sprekken.

Hun mener at Oracles situasjon er en helt annen i dag, særlig fordi selskapet har en langt større spredning i virksomheten, i forhold til både produkter og geografi. Dessuten har hun forberedt seg på det verste, slik at Oracle raskt vil kunne redusere utgiftene dersom det skulle være påkrevet.

Ellers sa hun at situasjonen innen banknæringen ikke har endret seg siden september, og at hun har den samme oppfatningen nå som da.

De siste tre årene har Oracle brukt i overkant av 20 milliarder dollar for å kjøpe opp andre selskaper. Catz sa det vil komme flere oppkjøp, generelt sett av «feitere» selskaper enn tidligere.

Positive analyser fra tredjepart
I sine kommentarer grep Ellison tak i en analyse fra CIBC World Markets der det heter at Oracle faktisk vil kunne tjene på en økonomisk nedgang, ved at særlig mindre oppkjøpsobjekter får redusert spillerom til å forhandle om pris. Dette ser ut til å være en del av Ellisons taktikk mot BEA, der BEA forlanger langt mer enn sin børsverdi. Ellison ville ikke kommentere BEA nærmere i går, annet enn for å signalisere at BEA kanskje ikke er så interessant likevel.

I forbindelse med Oracle World offentliggjorde WR Hambrecht en analyse over framdriften i Oracles arbeid med det store mellomvareprosjektet Fusion Middleware, som fikk stor oppmerksomhet på arrangementet. I analysen heter det at Oracle ligger godt foran sitt eget tidsskjema: De første produktene kan ventes noen måneder tidligere enn først antatt, som var mot slutten av 2008.

    Les også:

Til toppen