RESULTATERFINANS

Oracle kjøper Ellisons lagringsselskap

Pillar Data Systems leverer en avansert utfordrer til EMC.

30. juni 2011 - 09:08

Larry Ellison, gründer og toppsjef i Oracle, er kjent for sine mange jern i ilden. Blant dem er et lagringsselskap som han etablerte i juli 2001, med 100 millioner dollar fra egen lomme: Pillar Data Systems holder til San Jose i California og leverer lagringsnett med innebygget løsning for lagring i flere nivåer etter applikasjon.

Ellison har gjennom årene lånt Pillar til sammen 544 millioner dollar til selskapet som han i dag eier 55 prosent av. Selskapets omsetning er ikke kjent. Pillar oppgir å ha 325 ansatte og 600 kunder fordelt på 24 land. Til sammen er 1500 systemer installert og i drift. Blant referansekundene er BNP Paribas, det franske kraftselskapet RTE, University of Miami, Virginia Tech, USDA, Blackrock og USAs høyesterett.

Overtakelsen av Pillar og innlemmelsen av selskapets produktfamilie «Pillar Axiom» skjer i juli, det vil si praktisk talt umiddelbart. Fra Oracles side har forhandlingene vært ført av en uavhengig komite nedsatt av selskapets styre. Ellison skal ikke ha vært delaktig i verken forhandlingene eller evalueringen av Pillar.

Hva Oracle betaler for Pillar, er avhengig av Pillars omsetning og driftsresultat de kommende tre årene. Det skjer ingen umiddelbar pengeoverføring. I verste fall, det vil si dersom Pillar går med samlede tap som overgår omsetningen i det tredje året, får Oracle selskapet gratis. I beste fall kan Pillars debitorer, i første rekke Ellison selv, få både pengene igjen og en pen gevinst.

Fysisk sett har Pillar Axiom form av et rack. Det er tre typer lagringsmedier: flashdisker, Fiber Channel og SATA-disker. Lagrede data spres på de ulike mediene etter opptil fem prioriteringsnivåer, avhengig av applikasjon. Betegnelsen «applikasjonsbevisst lagringsnett» viser til denne egenskapen, at enheten avgjør hvor data skal lagres avhengig av hvilken applikasjon som genererer dem.

I skissen differensieres transaksjonsdata (fra OLTP-applikasjoner) i to prioritetsnivåer, og fordeles på henholdsvis flashdisk (SSD) og fiber channel (FC). Fiber channel kan ha to nivåer: Det lavere nivået kan for eksempel brukes av Exchange. Arkivapplikasjoner kan levere data i to prioritetsnivåer, til hvert sitt lag av SATA-disker, for eksempel et øvre lag av raske disker med forholdsvis lav kapasitet, og et nedre lag med mer langsomme høykapasitetsdisker.

Etter overtakelsen av Pillar vil Oracles tilbud innen lagring omfatte fire svært forskjellige systemer: Exadata for databaser, filserveren ZFS Storage Appliance, lagringsnettet Pillar Axiom og magnetbåndenheten StorageTek. Det store hullet i lagringstilbudet fra Sun er med andre ord tettet: I mangel av eget lagringsnett måtte Sun opptre som distributør av Hitachi.

Oracle framhever selv at «Oracle programvare kjører fortere og mer effektivt på Oracle lagring». Det legges ikke skjul på at også Pillar Axiom har egenskaper spesielt tilpasset selskapets systemvare og applikasjoner, som innebygget kolonnekomprimering av Oracle databaser.

Pillar Axioms fremste konkurrent, slik Oracle ser det, er EMC Clariion.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.