Oracle kjøper «tenkende nettverk»

Tekelec hjelper teleoperatører til å klatre oppover i verdikjeden.

Oracle kjøper «tenkende nettverk»
Illustrasjon fra hvitboken «The ThinkingNetworks Revolution». Budskapet er at mobiloperatører må møte den nye tid med en oppdatert forretningsmodell. Det er ikke nok å tilby tale, meldingstjenester og tilgang til mobilt bredbånd. Bilde: Tekelec: The ThinkingNetworks Revolution

Oracle melder at de har kjøpt Tekelec, en leverandør av trafikkstyringsløsninger for mobilnett. Tekelecs kundebase omfatter over 300 mobiloperatører i over 100 land. Selskapet er ikke børsnotert, og det opplyses ikke hva Tekelec koster Oracle. Da Tekelec ble tatt av børs i 2011, ble selskapet verdsatt til 761 millioner dollar, skriver Wall Street Journal.

Kjøpet av Tekelec vitner om at Oracle søker å spre sine inntektsmuligheter til flere områder. Tidlig i februar kunngjorde Oracle at de vil kjøpe Acme Packet for 1,7 milliarder dollar. Acme Packet leverer apparatur for sesjonsgrensekontroll («session border controller», SBC), det vil si utstyr for å styre signalering og mediestrømmer i oppsett og avviking av tale og andre interaktive tjenester over IP.

Løsningene til Tekelec brukes til å håndtere de stadig større datamengdene som overføres i mobile nett, og til å legge et grunnlag for nye tjenester. Poenget er altså å gi operatører mulighet til å klatre oppover i verdikjeden. De tradisjonelle tjenestene tale, meldinger og aksess antas å gi lavere operatører lavere inntekter etter hvert som mer avanserte tjenester dukker opp. Mobiloperatører søker å konkurrere om disse tjenestene, eller i hvert fall få sin del av dette markedet der de også møter innholds- og mobiltelefonleverandører.

Tekelec har varemerket betegnelsen «ThinkingNetworks» om sine verktøy som skal gjøre det mulig for mobiloperatører å henge med i tjenesteutviklingen. De forklarer at operatørene må omdanne seg til «tilbydere av digital livsstil», og at det innebærer evnen til «dynamisk å skape og justere tjenester i samsvar med abonnentenes stadig nye preferanser».

I hvitboken «The ThinkingNetworks Revolution» forklarer Tekelec hvordan mobiloperatører må omstille seg for å henge med i tiden.
I hvitboken «The ThinkingNetworks Revolution» forklarer Tekelec hvordan mobiloperatører må omstille seg for å henge med i tiden.

– Programvaredefinerte ThinkingNetworks vil bli det arkitektoniske og operasjonelle grunnlaget for intelligent orkestrering av samspill mellom tjenester og nettverkselementer. Nettverkene vil organisere seg selv, optimalisere seg selv og selv finne ut av hvordan det skal reageres overfor hittil ukjente og uforutsigbare hendelser, heter det på selskapets nettsted.

Tekelec betrakter «digital livsstil» som den fjerde inntektsbølgen for mobiloperatører, etter tale, meldinger og tilgang til mobilt bredbånd.

– Operatører må handle kjapt for å legge om sine forretningsmodeller og sine nettverk, heter det i selskapets 13 sider lange hvitbok «The ThinkingNetworks Revolution».

Og snart vil vi altså høre Oracle-sjef Larry Ellison utbasunere det samme budskapet.