Oracle kupper Sun

Oppkjøpskongen Larry Ellison slår til igjen.

Oracle kupper Sun

Oppkjøpskongen Larry Ellison slår til igjen.

I dag ble det kjent at Oracle skal kjøpe Sun Microsystems for 9,50 dollar per aksje. Dette utgjør omtrent 7,4 milliarder dollar, omtrent 47 milliarder norske kroner. Dette er bare litt mer enn det IBM var villige til å gi da selskapet la inn bud på Sun i mars i år.

Oracle oppgir at verdien på selskapet er 5,6 milliarder dollar, inkludert gjeld. Av verdien skal omtrent 3 milliarder dollar være Suns kontantbeholdning.

- Vi forventer at dette oppkjøpet vil bidra til Oracle fortjeneste med minst 15 prosent det første året etter at oppkjøpet er fullført. Vi beregner at den oppkjøpte virksomheten vil bidra med mer enn 1,5 milliarder dollar til Oracles driftsoverskudd det første året, og øke til mer enn 2 milliarder dollar i det andre året, sier Safra Catz, Oracles president, i en pressemelding,

- Dette vil gjøre Sun-oppkjøpet mer profitabelt per aksjebidrag det første året enn det vi hadde planlagt for oppkjøpene av BEA, PeopleSoft og Siebel til sammen, sier Catz.

- Oracle vil bli det eneste selskapet som kan konstruere et integrert system, fra applikasjoner til disker, hvor alle bitene passer sammen og samarbeider, slik at kundene ikke vil måtte gjøre dette selv. Våre kunder dra nytte av at deres kostnader knyttet til systemintegrasjon vil gå ned, mens systemytelse, pålitelighet og sikkerhet går opp, hevder administrerende direktør i Oracle, Larry Ellison, i en pressemelding.

Det er spesielt to av Suns teknologier Oracle framhever, Java og Solaris.

Ifølge selskapets pressemelding er Java blant IT-bransjens best kjent varemerker og mest utbredte teknologier. Det opplyses også at Java er det viktigste produktet Oracle noen gang har kjøpt, og selskapet lover å investere i og videreutvikle Java-teknologien i framtiden.

Sun Solaris oppgis å være den ledende plattformen for Oracle-databasen, og skal ha vært det i lang tid. Med oppkjøpet av Sun kan Oracle optimalisere databasesystemet mot noen av de avanserte og unike egenskapene til Solaris. Oracle skriver videre at selskapet likevel er minst like engasjert som tidligere i Linux og andre åpne plattformer.

- Oracle og Sun har vært bransjepionerer og nære partnere i mer enn 20 år. Denne kombinasjonen er en naturlig utvikling av vårt forhold og vil være en svært viktig hendelse for bransjen, sier Sun-formann Scott McNealy i en pressemelding.

Styret i Sun har enstemmig gått inn for transaksjonen. Oppkjøpet ventes å bli fullført i løpet av sommeren, men avhenger blant annet av at Suns aksjeeiere og visse reguleringsmyndigheter godkjenner det.

Med på kjøpet får Oracle også det populære databasesystemet MySQL, som tilbys med både åpen kildekode-lisens og kommersiell lisens.

    Les også:

Til toppen