KARRIERE

Oracle kutter opptil 1000 jobber i Europa

Tillitsvalgte er varslet om en omfattende nedbemanning.

3. juli 2009 - 10:33

Nettstedet til en fagforening i Oracles avdelingen i Frankrike, CFDT Cadres d'Oracle France, forteller at det nå mobiliseres mot en omfattende plan for å nedbemanne Oracle over hele Europa.

Oracle har formelt nektet å kommentere saken, ifølge nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Ifølge oppslaget til de fagorganiserte i CFDT, ble tillitsvalgte på europeisk og fransk nivå innkalt til drøftinger henholdsvis 29. og 30. juni. Der fikk de høre at Oracle vil fjerne mellom 850 og 1000 arbeidsplasser i Europa, av i alt 17 000. Rundt 250 av disse er i Frankrike, der Oracle i dag har 1600 ansatte.

Det ble oppgitt to motiver for nedbemanningen: Oracle venter at deres vekst framover vil bli betydelig mindre enn tidligere prognoser gikk ut på. Selskapet ønsker dessuten å opprettholde driftsmarginen slik at man kan videreføre den langsiktige strategien med utvikling, fornying og organisk vekst i tillegg til oppkjøp.

CFDT (Confédération française démocratique du travail) er kjent for å være forholdsvis militant, og sogner politisk til sosialistpartet (i motsetning til kommunistenes CGT). CFDT/Oracle France sier de ga umiddelbart uttrykk for «overraskelse og sinne».

– Denne omfattende nedbemanningen er ikke i samsvar med Oracles økonomiske situasjon, eller med anstrengelsene til de ansatte gjennom mange år i Oracle France. Vi kan ikke gå med på at ansatte bare betraktes som justeringsfaktor og at driften utelukkende legges opp med tanke på finansielle formål, heter det.

De forrige kvartalstallene til Oracle viste en omsetningssvikt på fem prosent, målt i dollar, men en økning på 4 prosent dersom man korrigerte for dollarkursen.

Selskapets ledelse svartmalte ikke akkurat situasjonen.

De viste for eksempel til at overskuddet per aksje – målt etter «ikke-GAAP-metode» – økte med 19 prosent. De skrøt spesielt av Europa der de pekte på fem prosent vekst innen forretningsapplikasjoner, mens erkekonkurrenten SAP gikk 27 prosent tilbake.

– Noen få «store» enkeltindividers mikroøkonomiske interesser fortsetter å ta overhånden i forhold til den makroøkonomiske fornuft, skriver CFDT/Oracle France.

En adressat for dette utfallet kan være Oracle-sjef Larry Ellison. Han er beryktet for et privat forbruk som får Kjell Inge Røkke til å framstå som blåbærplukkende nikkersborger.

De fagorganiserte viser til at fransk lov lar bedriftseiere begrunne en nedbemanning med behovet for å opprettholde konkurransekraften, men at denne paragrafen ikke kan anvendes på en bedrift i klar vekst, og som analytikerne er enige om vinner markedsandeler.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.