- Oracle må beholde MySQL åpent

Det blir deres viktigste oppgave, mener databasegründer Michael Widenius.

- Oracle må beholde MySQL åpent

Det blir deres viktigste oppgave, mener databasegründer Michael Widenius.

- Oracle må være ektremt tydelige med at de fortsatt tenker å beholde MySQL åpent. Hvis ikke har de kastet bort pengene på MySQL-delen av Sun.

Det sier Michael «Monty» Widenius, grunnlegger og hovedarkitekten bak databasen til det svenske tidsskriftet idg.se.

    Les også:

Mandag ble det klart at Oracle kjøper opp Sun og dermed får kloa i friprog-databasen MySQL, sammen med Java, maskinvaren og resten av selskapets portefølje.

MySQL-gründeren mener det finnes en risiko for at MySQL-ekspertisen i Sun kan forsvinne fra Oracle, ettersom databasegiganten ikke først og fremst er kjent for å levere fri programvare.

- Det beste Oracle kan gjøre er å benytte MySQL som et springbrett for å åpne seg opp, sier han til nettstedet.

Widenius forlot i fjor Sun etter lang tids åpen misnøye med hvordan selskapet håndterte utviklingen av databasen og hjertebarnet hans. Siden startet han et nytt databaseselskap, Monty Program, som jobber videre med Maria-prosjektet, som er en ny lagringsmotor for nettopp MySQL.

Databaseguruen sier videre at han vil gi Oracle en sjanse, og har planer om å innlede samtaler med selskapet om et samarbeid så raskt det lar seg gjøre.

Dersom Oracle bestemmer seg for å ikke satse videre på MySQL, er Widenius sikker på at det finnes flere selskaper som vil kunne være interessert i å kjøpe databasen, og nevner i intervjuet både HP og Intel som mulige interessenter.

Han legger heller ikke skjul på at hans nye selskap gjerne ansetter noe av databaseekspertisen, dersom den skulle bli tilgjengelig.

- Mitt eget selskap står klar til å fange opp folk som slutter i Oracle. På den måten står det folk på utsiden som vil fortsette å garantere databasens frihet, slår Widenius fast ovenfor den svenske avisa.

Det virker imidlertid ikke så sannsynlig, for ifølge Widenius har Oracle også tidligere vist interesse for å kjøpe opp MySQL.

Alt i alt fremstår Monty som en nøktern optimist til at det ble Oracle som kjøpte Sun.

- De har den tekniske kompetansen rundt databaser som Sun manglet, og det er viktig for kundene, sier finnen.

MySQL skal i ulike versjoner til sammen ha blitt lastet ned over 100 millioner ganger, og er verdens uten sammenligning mest brukte database innen webapplikasjoner. Databasen tilbys både med fri programvarelisensen GPL2 og ulike kommersielle lisenser.

    Les også:

Til toppen