Oracle med ny tidsplan for Java 7

Etter mange utsettelser har lanseringsdatoen endelig blitt fastsatt.

Oracle med ny tidsplan for Java 7

Etter mange utsettelser har lanseringsdatoen endelig blitt fastsatt.

Oracle skal den 28. juli 2011 lansere en helt ny versjon av Java Development Kit (JDK). Dette blir den første store oppgraderingen til plattformen siden JDK 6 kom i desember 2006.

Arbeidet med JDK 7 startet allerede før JDK 6 ble utgitt. Ifølge H-Online var den opprinnelige planen at JDK 7 skulle komme i 2008, men lanseringsdatoen har blitt utsatt flere ganger. Da Oracle kjøpte Sun, ble det planlagt at JDK 7 skulle komme i år. Tidligere i høst ble det kunngjort at JDK 7 skal komme i midten av 2011.

Blant det som nå er klart, er at en funksjonsferdig utgave av JDK 7 skal foreligge den 16. desember i år. Det vil fortsatt gjøres endringer i blant annet programmeringsgrensesnittene fram til april 2011. Den første lanseringskandidaten skal gis ut den 11. mai.

Tidsplanen er basert på Mark Reinholds «Plan B», som ble foreslått i september i år. Reinhold er sjefarkitekt i Oracle Java-plattformgruppe. Tidsplanen innebærer et mål om å få lansert den nye utgaven så raskt som mulig, uten at det går utover kvaliteten. For å oppnå dette har en del funksjonalitet blitt utsatt og vil først komme i JDK 8 eller senere utgivelser. Samtidig har noe ny og ferdigstilt funksjonalitet blitt inkludert i JDK 7.

Noe av det som ikke kommer med i JDK 7 er Project Lambda, Project Jigsaw og deler av Coin.

Etter planen skal JDK 8 komme i 2012.

Spesifikasjonene for JDK 7 og 8 har blitt lagt fram for Java Community Process Executive Committee for godkjennelse. Reinhold skriver her at det er ventet at godkjennelsen vil skje innen utgangen av måneden.

Men samtidig er det kjent at Apache Software Foundation har truet med å stemme imot godkjennelsen, fordi stiftelsen mener at Oracle ikke overholde visse betingelser i avtalen for komiteen. Apache forsøker å få med seg også andre medlemmer og truer med å trekke seg fra hele samarbeidet dersom ikke Oracle føyer seg.

    Les også:

Til toppen