RESULTATERFINANS

Oracle tjener mer enn ventet på Sun

Solgte maskinvare for 1,7 milliarder dollar, og økte resultatet med 20 prosent.

17. sep. 2010 - 09:31

Regnskapstallene som Oracle leverte i går oppfattes som overraskende gode av analytikerne. Både omsetning og resultat i kvartalet fram til 31. august, regnskapsårets første, er større enn de hadde ventet. Også utsiktene for inneværende kvartal er bedre enn ventet. Oracle-aksjen økte 4,7 prosent da dette ble kjent.

De ubetinget gode tallene fra Oracle bidrar til å berolige IT-investorer, etter at både Intel og Cisco signaliserte usikkerhet i sine siste kvartalstall, for kvartalet ut juli.

Kvartalstallene tyder på at Oracle er i ferd med å gjøre vinterens kjøp av Sun – for 7,3 milliarder dollar – til en suksess.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte omsetning av Oracles programvare og tjenester med 15 prosent til 5,8 milliarder dollar. I tillegg kommer omsetningen av maskinvare og maskinvaresupport, på 1,7 milliarder dollar. Det gir en samlet omsetningsvekst på 48 prosent.

Nettoresultatet etter skatt økte med 20 prosent til 1,35 milliarder dollar.

En viktig indikator for Oracles utsikter framover er omsetningen av nye programvarelisenser: Den økte med 25 prosent, til 1,29 milliarder dollar. Økningen er størst for database og mellomvare, 32 prosent til 937 millioner dollar. Innen applikasjoner økte salget av nye lisenser med 10 prosent til 349 millioner dollar.

Etter overtakelsen av Sun hadde Oracle 106 492 ansatte. Ved utgangen av mai i år var tallet redusert til 104 569. I augustkvartalet har staben økte igjen, til 105 236.

Tidligere toppsjef i HP, Mark Hurd, opptrådte på Oracles analytikerkonferanse i egenskap av «co-president», stillingen han fikk i Oracle da han ble ansatt 6. september.

Hurd gjorde rede for Oracles plan om å bruke over 4 milliarder dollar på forskning og utvikling i inneværende regnskapsår, mot 3,3 milliarder dollar i det forrige.

Mens han ledet HP, hadde han motsatt holdning til forskning og utvikling: Da han begynte i HP i 2005 var årsbudsjettet for forskning og utvikling 3,5 milliarder dollar. Da han sluttet, var det nede i 2,8 milliarder dollar.

Sammenliknet med omsetningen er Oracles innsats innen forskning og utvikling dobbelt så stor som IBMs. 3,3 milliarder dollar tilsvarer over 12 prosent av forrige regnskapsårs omsetning på 26,8 milliarder dollar. IBM bruker 6 prosent av sin omsetning på forskning og utvikling.

Hurd fortalte også at Oracle vil kunngjøre to høyende systemer bestående av Oracle programvare ferdig installert på Sun maskinvare, på Oracle Open World-arrangementet i San Francisco neste uke.

HP har saksøkt Hurd i et forsøk på å hindre ham fra å tiltre jobben i Oracle. HP er likevel med som sponsor av Oracle Open World. Visepresident Ann Livermore er en av tre hovedinnledere på konferansens første dag, etter Oracles toppsjef Larry Ellison og Oracles andre co-president Safra Catz.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.